Τομάτες
1. Παλαιοκάτουνο Άρτας Ι
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό με ύψος 1,8 – 2,0 m. Χρώμα υποκοτύλης ελαφρά κοκκινωπό. Χρώμα βλαστών ελαφρώς κοκκινωπό, μεσογονάτια διαστήματα 4 – 12 εκ., χρώμα γονάτων πράσινο, ύπαρξη τριχιδίων στα γόνατα και σε ολόκληρο το βλαστικό μέρος του φυτού.
Φύλλα κρεμάμενα με μέγεθος 30 Χ 32 εκ., χρώματος πράσινου σκούρου, υφή βελούδινη όταν είναι νεαρά και σκληρότερη όσο μεγαλώνουν, με μίσχο 7 - 9 εκ.
Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 - 17, χρώμα πετάλων κίτρινο, τύπος ανθέων κανονικά και ακανόνιστα, μέγεθος σεπάλων μ.ο. 25 mm και μέγεθος πετάλων μ.ο. 28,5 mm, στύλος με χνούδι στη βάση και μήκος ποδίσκου από τη ζώνη αποκοπής έως τον κάλυκα περίπου 10 mm.
Σχήμα καρπού καρδιόσχημο, χρώμα καρπού κόκκινο προς ροζ, μήκος ποδίσκου 1 – 1,5 εκ., μ.ο. ύψους καρπού 6,38 εκ., μ.ο. πάχους (A) 9,50 εκ., μ.ο. πάχους (B) 9,58 εκ., μ.ο. βάρους 179,7 γρ., αναλογία πολικής προς ισημερινή διάμετρο 0,66, σχήμα σε εγκάρσια τομή κυκλικό, σχήμα σε κατά μήκος τομή καρδιόσχημο, αυλακώσεις ή πτυχές πολλές, χώροι ωοθήκης 10 – 16, ανθική ουλή μεγάλη, σχήμα κορυφής βυθισμένο έως επίπεδο, πάχος περικαρπίου 0,45 εκ., σάρκα χρώματος ροζ και πολύ συνεκτική. Σπόρος σχήματος ελλειψοειδούς με διαστάσεις 4,1 Χ 3,4 mm και μέσο βάρος 1000 σπόρων 3,14 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 76 – 80%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Ο καρπός είναι μεγάλου μεγέθους, με μέσο βάρος καρπού 179,7 gr. Πολύ κοντά στα 180 gr που είναι ο μέσος όρος των εμπορεύσιμων καρπών. Η ομοιομορφία με βάση το standard error είναι 179,7 ± 35,9 πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πολλούς μικρούς ή μεγάλους καρπούς μη εμπορεύσιμους. Επίσης πολλοί από αυτούς εμφανιζόταν με ακανόνιστο και ανομοιόμορφο σχήμα με πολλές πτυχές στην περιφέρειά τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό στο εσωτερικό των καρπών καταλαμβάνεται από τη σάρκα. Αρκετές φορές εμφανίζουν σχισίματα γύρω από το σημείο που ενώνονται με τον ποδίσκο.
Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 2248 gr/ φυτό αρκετά πιο πάνω από την απόδοση του μάρτυρα για το ίδιο χρονικό διάστημα που ήταν 1969 gr/ φυτό.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε αποδεκτά καλή γεύση (3,21 ± 0,27), αποδεκτά καλό άρωμα (3,71 ± 0,76), αποδεκτά καλή υφή (3,60 ± 0,54), μαλακή επιδερμίδα, ξεφλουδίζεται εύκολα, έχει λίγα νεύρα, πολύ ζωμό και πολύ ψίχα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,15 ± 0,01), τιμή σαφώς μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (0,20 ± 0,01).
- pH (4,04 ± 0,00) τιμή μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (4,15 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (4,10 ± 0,00) τιμή αρκετά μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (5,50 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (26,8) τιμή αρκετά μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (27,6).
Στις δύο καλλιεργητικές περιόδους, εντός του θερμοκηπίου, όπου αξιολογήθηκε η καλλιέργεια, παρότι έγινε πρόγραμμα πλήρους φυτοπροστασίας παρατηρήθηκαν κάποιες προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός έδειξε μέτρια αντοχή σε εχθρούς όπως η τούτα (Tuta absoluta), το άκαρι (Aculops pelekassi) και τον αλευρώδη του θερμοκηπίου (Trialeurodes vaporariorum), αρκετά μεγάλη αντοχή στο θρίπα (Thrips tabaci) και το φυλλορρύκτη της τομάτας (Liriomyza solani). Όσον αφορά τις ασθένειες, είχαμε την εμφάνιση βοτρύτη (Botrytis cinerea) όπου η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας ήταν μέτρια σε σχέση με την γενική εμφάνιση του συνόλου των φυτών, όλων των δειγμάτων.
Η ποικιλία αυτή, σύμφωνα με τον έλεγχο διατηρησιμότητας που πραγματοποιήθηκε παρουσίασε αρκετά μικρή τιμή (3 ημέρες), η οποία συνάδει πλήρως με την αντίσταση στη διάτρηση (0,0048 Load) εξαιτίας του πολύ λεπτού εξωτερικού φλοιού της. Ο αριθμός των 3 ημερών απείχε αρκετά από αυτόν του μάρτυρα που ήταν 7 ημέρες και αντίσταση στην διάτρηση (0,0121 Load).
Παρόλο που η κυρίαρχη αγορά ευνοεί και προτιμά τις βιομηχανοποιημένες ποικιλίες, με αποδεκτή εμφάνιση και βολική μεγάλη διάρκεια εμπορικής ζωής, αυτές υπολείπονται σημαντικών χαρακτηριστικών που οι ίδιοι οι καταναλωτές αποζητούν και οι παραγκωνισμένες παραδοσιακές ποικιλίες διαθέτουν: Γεύση και θρεπτικά συστατικά (http://erymanthos.eu/index.php?option=com_content&view). Οι τομάτες των παραδοσιακών ποικιλιών είναι μαλακές, γευστικές και όταν κόβονται ελευθερώνεται εύκολα στο πιάτο ο πλακούντας που περιέχει τους σπόρους. Ικανοποιούν τις συνήθειες των καταναλωτών, αλλά δεν ικανοποιούν τις απαιτήσεις του εμπορίου γιατί διατηρούνται λίγες ημέρες στα ράφια των καταστημάτων και δεν επιτρέπουν στους καταναλωτές να τις διαλέγουν μία-μία, γιατί επιταχύνουν την υπερωρίμανσή τους με συνέπεια κάποια ποσότητα να πετιέται σε βάρος του εμπορίου (Μπλέτσος, 2012).
Το εμπόριο θέλει τομάτες σκληρές, οι οποίες διατηρούνται πολλές ημέρες στο ράφι, επιτρέπουν στους καταναλωτές να τις διαλέγουν μία-μία για να ικανοποιούν το αίσθημα της προσωπικής επιλογής και πωλείται όλη η ποσότητα που αγοράζεται (χωρίς απώλειες). Έτσι αντί ο καταναλωτής να προσδιορίζει την ποιότητα της τομάτας που θα υπάρχει στην αγορά την προσδιορίζουν οι κανόνες του εμπορίου που δε θέλουν απώλειες του εμπορεύματος (Μπλέτσος, 2012).
Οι παραγωγοί περιόρισαν την καλλιέργεια των παραδοσιακών ποικιλιών τομάτας, γιατί δε μπορούν να τις πωλήσουν (Μπλέτσος, 2012).
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα του μέσου καταναλωτή η ποικιλία δεν είναι εμπορεύσιμη, αλλά η εξαιρετικά καλή γεύση της, το άρωμά της και η πολύ καλή δυνατότητα μεταποίησης που παρουσιάζει την κάνουν ανταγωνιστική και σε κάποιες περιπτώσεις περιζήτητη από κάποιους λάτρεις της παράδοσης και του νόστιμου προϊόντος.
2. Άνω Αθαμάνιο Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό με ύψος περίπου 1,7 m. Χρώμα υποκοτύλης ελαφρά κοκκινωπό. Χρώμα βλαστών ελαφρώς κοκκινωπό, μεσογονάτια διαστήματα 4 – 12 εκ., χρώμα γονάτων πράσινο, ύπαρξη τριχιδίων στα γόνατα και σε ολόκληρο το βλαστικό μέρος του φυτού.
Φύλλα κρεμάμενα με μέγεθος 38 Χ 39 εκ., χρώματος πράσινου, υφή βελούδινη σε νεαρή ηλικία με σταδιακή σκλήρυνση όσο προχωρά η ωρίμανση του φυτού, με μίσχο 7 – 9 εκ.
Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 1 - 25, χρώμα πετάλων κίτρινο, τύπος άνθους κανονικό και ακανόνιστο, μέγεθος σεπάλων Μ.Ο. 25 mm και μέγεθος πετάλων Μ.Ο. 25 mm, στύλος με χνούδι στη βάση και μήκος ποδίσκου από τη ζώνη αποκοπής έως τον κάλυκα περίπου 8,5 mm.
Σχήμα καρπού ακανόνιστο πεπλατυσμένο, χρώμα καρπού κόκκινο προς ροζ μήκος ποδίσκου 1,2 – 1,6 εκ., μ.ο. ύψους καρπού 6,03 εκ., μ.ο. πάχους (A) 9,20 εκ., μ.ο. πάχους (B) 9,31 εκ., μ.ο. βάρους 203,7 γρ., αναλογία πολικής προς ισημερινή διάμετρο 0,65, σχήμα σε εγκάρσια τομή κυκλικό, σχήμα σε κατά μήκος τομή νεφροειδές - καρδιόσχημο, αυλακώσεις ή πτυχές πολλές, χώροι ωοθήκης 10 – 16, ανθική ουλή μεγάλη, σχήμα κορυφής βυθισμένο, πάχος περικαρπίου 0,5 εκ., σάρκα χρώματος ροζ και πολύ συνεκτική. Σπόρος σχήματος ελλειψοειδούς με διαστάσεις 4,1 Χ 3,5 mm και μέσο βάρος 1000 σπόρων 3,043 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 76 – 80%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Ο καρπός είναι μεγάλου μεγέθους, με μέσο βάρος καρπού 203,7 gr. Αρκετά πιο πάνω από τα 180 gr που είναι ο μέσος όρος των εμπορεύσιμων καρπών. Η ομοιομορφία με βάση το standard error είναι 203,7 ± 27,4 πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πολλούς μικρούς ή μεγάλους καρπούς μη εμπορεύσιμους. Επίσης πολλοί από αυτούς εμφανιζόταν με ακανόνιστο και ανομοιόμορφο σχήμα με πολλές πτυχές στην περιφέρειά τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό στο εσωτερικό των καρπών καταλαμβάνεται από τη σάρκα. Αρκετές φορές εμφανίζουν σχισίματα γύρω από το σημείο που ενώνονται με τον ποδίσκο.
Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 1874 gr/ φυτό αρκετά πιο κάτω από την απόδοση του μάρτυρα για το ίδιο χρονικό διάστημα που ήταν 1969 gr/ φυτό.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε αποδεκτά καλή γεύση (3,90 ± 0,22), αποδεκτά καλό άρωμα (4,10 ± 0,22), αποδεκτά καλή υφή (3,46 ± 0,88), μαλακή επιδερμίδα, ξεφλουδίζεται εύκολα, χωρίς νεύρα, λίγο ζωμό και πολύ ψίχα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,20 ± 0,01), τιμή απολύτως ίδια με αυτή του μάρτυρα (0,20 ± 0,01).
- pH (3,85 ± 0,01) τιμή μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (4,15 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (5,00 ± 0,00) τιμή λίγο μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (5,50 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (25,3) τιμή αρκετά μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (27,6).
Στις δύο καλλιεργητικές περιόδους, εντός του θερμοκηπίου, όπου αξιολογήθηκε η καλλιέργεια, παρότι έγινε πρόγραμμα πλήρους φυτοπροστασίας παρατηρήθηκαν κάποιες προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός έδειξε ελάχιστη αντοχή σε εχθρούς όπως η τούτα (Tuta absoluta) και ο φυλλορρύκτης της τομάτας (Liriomyza solani). Μέτρια αντοχή στον αλευρώδη του θερμοκηπίου (Trialeurodes vaporariorum), το άκαρι (Aculops pelekassi), αρκετά μεγάλη αντοχή στο θρίπα (Thrips tabaci). Όσον αφορά τις ασθένειες, είχαμε την εμφάνιση βοτρύτη (Botrytis cinerea) όπου η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας ήταν μέτρια σε σχέση με την γενική εμφάνιση του συνόλου των φυτών, όλων των δειγμάτων.
Η ποικιλία αυτή, σύμφωνα με τον έλεγχο διατηρησιμότητας που πραγματοποιήθηκε παρουσίασε μια μέση τιμή (5 ημέρες), η οποία συνάδει πλήρως με την αντίσταση στη διάτρηση (0,0073 Load) εξαιτίας του σχετικά λεπτού εξωτερικού φλοιού της. Ο αριθμός των 5 ημερών απείχε αρκετά από αυτόν του μάρτυρα που ήταν 7 ημέρες και αντίσταση στην διάτρηση (0,0121 Load).
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα του μέσου καταναλωτή η ποικιλία δεν είναι εμπορεύσιμη, αλλά η εξαιρετικά καλή γεύση της, το άρωμά της και η πολύ καλή δυνατότητα μεταποίησης που παρουσιάζει την κάνουν ανταγωνιστική και σε κάποιες περιπτώσεις περιζήτητη από κάποιους λάτρεις της παράδοσης και του νόστιμου προϊόντος.
3. Ράμια Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό με ύψος 2,0 – 2,1 m. Χρώμα υποκοτύλης ελαφρά κοκκινωπό. Χρώμα βλαστών ελαφρώς κοκκινωπό, μεσογονάτια διαστήματα 4 – 12 εκ., χρώμα γονάτων πράσινο, ύπαρξη τριχιδίων στα γόνατα και σε ολόκληρο το βλαστικό μέρος του φυτού.
Φύλλα κρεμάμενα με μέγεθος 32 Χ 38 εκ., χρώματος πράσινου, υφή βελούδινη σε νεαρή ηλικία με σταδιακή σκλήρυνση όσο προχωρά η ωρίμανση του φυτού, με μίσχο 6 – 8 εκ.
Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 - 16, χρώμα πετάλων κίτρινο, τύπος άνθους κανονικό και ακανόνιστο, μέγεθος σεπάλων Μ.Ο. 21,5 mm και μέγεθος πετάλων Μ.Ο. 24 mm, στύλος με χνούδι στη βάση και μήκος ποδίσκου από τη ζώνη αποκοπής έως τον κάλυκα περίπου 9,5 mm.
Σχήμα καρπού καρδιόσχημο, χρώμα καρπού κόκκινο προς ροζ όσο προχωρά η ωρίμανση, μήκος ποδίσκου 0,8 – 1,5 εκ., μ.ο ύψους καρπού 7,45 εκ., μ.ο. πάχους (A) 7,89 εκ., μ.ο. πάχους (B) 8,51 εκ., μ.ο. βάρους 187,2 γρ., αναλογία πολικής προς ισημερινή διάμετρο 0,91, σχήμα σε εγκάρσια τομή κυκλικό, σχήμα σε κατά μήκος τομή νεφροειδές - καρδιόσχημο, αυλακώσεις ή πτυχές πολλές, χώροι ωοθήκης 10 – 16, ανθική ουλή μεγάλη, σχήμα κορυφής επίπεδο, πάχος περικαρπίου 0,5 εκ., σάρκα χρώματος ροζ και πολύ συνεκτική. Σπόρος σχήματος ελλειψοειδούς με διαστάσεις 4,1 Χ 3,5 mm και μέσο βάρος 1000 σπόρων 3,043 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 76 – 80%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Ο καρπός είναι μεγάλου μεγέθους, με μέσο βάρος καρπού 187,2 gr. Λίγο πιο πάνω από τα 180 gr που είναι ο μέσος όρος των εμπορεύσιμων καρπών. Η ομοιομορφία με βάση το standard error είναι 187,2 ± 20,6 πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πολλούς μικρούς ή μεγάλους καρπούς μη εμπορεύσιμους. Επίσης αρκετοί από αυτούς εμφανιζόταν με ακανόνιστο και ανομοιόμορφο σχήμα με πολλές πτυχές στην περιφέρειά τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό στο εσωτερικό των καρπών καταλαμβάνεται από τη σάρκα. Αρκετές φορές εμφανίζουν σχισίματα γύρω από το σημείο που ενώνονται με τον ποδίσκο.
Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 1873 gr/ φυτό αρκετά πιο κάτω από την απόδοση του μάρτυρα για το ίδιο χρονικό διάστημα που ήταν 1969 gr/ φυτό.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός μη αποδεκτά καλή γεύση (2,88 ± 0,25), αποδεκτά καλό άρωμα (3,08 ± 0,54), αποδεκτά καλή υφή (2,93 ± 0,30), σκληρή επιδερμίδα, ξεφλουδίζεται εύκολα, έχει λίγα νεύρα, αρκετό ζωμό και πολύ ψίχα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,06 ± 0,01), τιμή πολύ μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (0,20 ± 0,01).
- pH (3,92 ± 0,00) τιμή μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (4,15 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (6,00 ± 0,00) τιμή λίγο μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα (5,50 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (105,3) τιμή πολύ μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα (27,6).
Στις δύο καλλιεργητικές περιόδους, εντός του θερμοκηπίου, όπου αξιολογήθηκε η καλλιέργεια, παρότι έγινε πρόγραμμα πλήρους φυτοπροστασίας παρατηρήθηκαν κάποιες προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός έδειξε ελάχιστη αντοχή σε εχθρούς όπως η τούτα (Tuta absoluta). Μέτρια αντοχή στον αλευρώδη του θερμοκηπίου (Trialeurodes vaporariorum), το άκαρι (Aculops pelekassi) και το φυλλορρύκτη της τομάτας (Liriomyza solani), αρκετά μεγάλη αντοχή στο θρίπα (Thrips tabaci). Όσον αφορά τις ασθένειες, είχαμε την εμφάνιση βοτρύτη (Botrytis cinerea) όπου η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας ήταν μέτρια σε σχέση με την γενική εμφάνιση του συνόλου των φυτών, όλων των δειγμάτων.
Η ποικιλία αυτή, σύμφωνα με τον έλεγχο διατηρησιμότητας που πραγματοποιήθηκε παρουσίασε μια μέση τιμή (5 ημέρες), η οποία δεν συνάδει πλήρως με την αντίσταση στη διάτρηση (0,0136 Load) εξαιτίας του σκληρού εξωτερικού φλοιού της. Ο αριθμός των 5 ημερών ήταν μικρότερος από αυτόν του μάρτυρα που ήταν 7 ημέρες και αντίσταση στην διάτρηση (0,0121 Load).
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα του μέσου καταναλωτή όσον αφορά την ομοιομορφία και την εμφάνιση η ποικιλία είναι μη εμπορεύσιμη αλλά η σχετικά καλή γεύση της, το άρωμά της και η πολύ καλή δυνατότητα μεταποίησης που παρουσιάζει την κάνουν ανταγωνιστική και σε κάποιες περιπτώσεις περιζήτητη από κάποιους λάτρεις της παράδοσης και του νόστιμου προϊόντος.
4. Παλαιοκάτουνο Άρτας ΙΙ
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό με ύψος 2,0 – 2,2 m. Χρώμα υποκοτύλης ελαφρά κοκκινωπό. Χρώμα βλαστών ελαφρώς κοκκινωπό, μεσογονάτια διαστήματα 7 - 11 εκ., χρώμα γονάτων πράσινο, ύπαρξη τριχιδίων στα γόνατα και σε ολόκληρο το βλαστικό μέρος του φυτού.
Φύλλα κρεμάμενα με μέγεθος 44 Χ 46 εκ., χρώματος πράσινου, υφή βελούδινη σε νεαρή ηλικία με σταδιακή σκλήρυνση όσο προχωρά η ωρίμανση του φυτού, με μίσχο 6 – 8 εκ.
Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 3 - 59, χρώμα πετάλων κίτρινο, τύπος άνθους κανονικό και ακανόνιστο, μέγεθος σεπάλων Μ.Ο. 24,5 mm και μέγεθος πετάλων Μ.Ο. 27,5 mm, στύλος με χνούδι στη βάση και μήκος ποδίσκου από τη ζώνη αποκοπής έως τον κάλυκα περίπου 12 mm.
Σχήμα καρπού καρδιόσχημο και αρκετές φορές ακανόνιστο, χρώμα καρπού ροζ προς κόκκινο όσο προχωρά η ωρίμανση, μήκος ποδίσκου 1,1 – 1,8 εκ., μ.ο ύψους καρπού 5,89 εκ., μ.ο. πάχους (A) 7,85 εκ., μ.ο. πάχους (B) 8,43 εκ., μ.ο. βάρους 151,7 γρ., αναλογία πολικής προς ισημερινή διάμετρο 0,72, σχήμα σε εγκάρσια τομή κυκλικό προς ελλειψοειδές, σχήμα σε κατά μήκος τομή νεφροειδές - καρδιόσχημο, αυλακώσεις ή πτυχές αρκετές, χώροι ωοθήκης 8 – 14, ανθική ουλή μεγάλη, σχήμα κορυφής βυθισμένο, πάχος περικαρπίου 0,5 εκ., σάρκα χρώματος ροζ αρκετά έως πολύ συνεκτική. Σπόρος σχήματος ελλειψοειδούς με διαστάσεις 4,1 Χ 3,4 mm και μέσο βάρος 1000 σπόρων 2,87 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 76 – 80%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Ο καρπός είναι μεσαίου μεγέθους, με μέσο βάρος καρπού 151,7 gr. Αρκετά πιο κάτω από τα 180 gr που είναι ο μέσος όρος των εμπορεύσιμων καρπών. Η ομοιομορφία με βάση το standard error είναι 151,7 ± 24,2 πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πολλούς μικρούς ή μεγάλους καρπούς μη εμπορεύσιμους. Επίσης αρκετοί από αυτούς εμφανιζόταν με ακανόνιστο και ανομοιόμορφο σχήμα με λίγες έως αρκετές πτυχές στην περιφέρειά τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό στο εσωτερικό των καρπών καταλαμβάνεται από τη σάρκα. Αρκετές φορές εμφανίζουν σχισίματα γύρω από το σημείο που ενώνονται με τον ποδίσκο.
Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 2109 gr/ φυτό αρκετά πιο πάνω από την απόδοση του μάρτυρα για το ίδιο χρονικό διάστημα που ήταν 1969 gr/ φυτό.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε αποδεκτά καλή γεύση (3,13 ± 0,63), αρκετά καλό άρωμα (4,00 ± 0,91), μη αποδεκτά καλή υφή (2,85 ± 0,93), λίγο σκληρή επιδερμίδα, ξεφλουδίζεται σχετικά εύκολα, χωρίς νεύρα, αρκετό ζωμό και αρκετή ψίχα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,15 ± 0,01), τιμή ελαφρώς μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (0,20 ± 0,01).
- pH (3,93 ± 0,02) τιμή μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (4,15 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (4,20 ± 0,00) τιμή αρκετά μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (5,50 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (27,5) τιμή σχεδόν ίδια με αυτή του μάρτυρα (27,6).
Στις δύο καλλιεργητικές περιόδους, εντός του θερμοκηπίου, όπου αξιολογήθηκε η καλλιέργεια, παρότι έγινε πρόγραμμα πλήρους φυτοπροστασίας παρατηρήθηκαν κάποιες προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός έδειξε ελάχιστη αντοχή σε εχθρούς όπως ο φυλλορρύκτης της τομάτας (Liriomyza solani). Μέτρια αντοχή στον αλευρώδη του θερμοκηπίου (Trialeurodes vaporariorum), το άκαρι (Aculops pelekassi), στην τούτα (Tuta absoluta) και αρκετά μεγάλη αντοχή στο θρίπα (Thrips tabaci). Όσον αφορά τις ασθένειες, είχαμε την εμφάνιση βοτρύτη (Botrytis cinerea) όπου η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας ήταν λιγότερο ανθεκτική σε σχέση με την γενική εμφάνιση του συνόλου των φυτών, όλων των δειγμάτων.
Η ποικιλία αυτή, σύμφωνα με τον έλεγχο διατηρησιμότητας που πραγματοποιήθηκε παρουσίασε μια αρκετά μικρή τιμή (4 ημέρες), η οποία συνάδει πλήρως με την αντίσταση στη διάτρηση (0,0053 Load) εξαιτίας του μαλακού εξωτερικού φλοιού της. Ο αριθμός των 4 ημερών ήταν πιο μικρός από αυτόν του μάρτυρα που ήταν 7 ημέρες και αντίσταση στην διάτρηση (0,0121 Load).
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα του μέσου καταναλωτή όσον αφορά την ομοιομορφία και την εμφάνιση η ποικιλία είναι σχετικά μη εμπορεύσιμη αλλά η αρκετά καλή γεύση της, το άρωμά της και η πολύ καλή δυνατότητα μεταποίησης που παρουσιάζει την κάνουν ανταγωνιστική και σε κάποιες περιπτώσεις περιζήτητη από κάποιους λάτρεις της παράδοσης και του νόστιμου προϊόντος.
5. Κιρκιζάτες Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό με ύψος 1,6 – 1,7 m. Χρώμα υποκοτύλης ελαφρά κοκκινωπό. Χρώμα βλαστών ελαφρώς κοκκινωπό, μεσογονάτια διαστήματα 5 – 7 εκ., χρώμα γονάτων πράσινο, ύπαρξη τριχιδίων στα γόνατα και σε ολόκληρο το βλαστικό μέρος του φυτού.
Φύλλα κρεμάμενα με μέγεθος 32 Χ 38 εκ., χρώματος πράσινου, υφή βελούδινη σε νεαρή ηλικία με σταδιακή σκλήρυνση όσο προχωρά η ωρίμανση του φυτού, με μίσχο 6 – 8,5 εκ.
Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 3 - 11, χρώμα πετάλων κίτρινο, τύπος άνθους κανονικό και ακανόνιστο, μέγεθος σεπάλων Μ.Ο. 21,5 mm και μέγεθος πετάλων Μ.Ο. 30,5 mm, στύλος με χνούδι στη βάση και μήκος ποδίσκου από τη ζώνη αποκοπής έως τον κάλυκα περίπου 11 mm.
Σχήμα καρπού καρδιόσχημο, χρώμα καρπού ροζ, μήκος ποδίσκου 0,7 – 1,5 εκ., μ.ο ύψους καρπού 6,35 εκ., μ.ο. πάχους (A) 6,83 εκ., μ.ο. πάχους (B) 7,01 εκ., μ.ο. βάρους 158,9 γρ., αναλογία πολικής προς ισημερινή διάμετρο 0,92, σχήμα σε εγκάρσια τομή κυκλικό, σχήμα σε κατά μήκος τομή καρδιόσχημο, αυλακώσεις ελάχιστες, χωρίς πτυχές, χώροι ωοθήκης 6 – 10, ανθική ουλή μέτρια, σχήμα κορυφής επίπεδο έως οξύληκτο, πάχος περικαρπίου 0,5 εκ., σάρκα χρώματος ροζ αρκετά συνεκτική. Σπόρος σχήματος ελλειψοειδούς με διαστάσεις 4,6 Χ 3,6 mm και μέσο βάρος 1000 σπόρων 3,4 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 76 – 80%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Ο καρπός είναι μεσαίου μεγέθους, με μέσο βάρος καρπού 158,9 gr. Αρκετά πιο κάτω από τα 180 gr που είναι ο μέσος όρος των εμπορεύσιμων καρπών. Η ομοιομορφία με βάση το standard error είναι 158,9 ± 28,9 πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε πολλούς μικρούς ή μεγάλους καρπούς μη εμπορεύσιμους. Επίσης αρκετοί από αυτούς εμφανιζόταν με ακανόνιστο και ανομοιόμορφο σχήμα με λίγες έως αρκετές πτυχές στην περιφέρειά τους. Το μεγαλύτερο ποσοστό στο εσωτερικό των καρπών καταλαμβάνεται από τη σάρκα. Αρκετές φορές εμφανίζουν σχισίματα γύρω από το σημείο που ενώνονται με τον ποδίσκο.
Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 1509 gr/ φυτό πολύ πιο κάτω από την απόδοση του μάρτυρα για το ίδιο χρονικό διάστημα που ήταν 1969 gr/ φυτό.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε αρκετά καλή γεύση (3,88 ± 0,25), αρκετά καλό άρωμα (3,75 ± 0,50), αποδεκτά καλή υφή (3,50 ± 0,41), λίγο σκληρή επιδερμίδα, ξεφλουδίζεται σχετικά εύκολα, χωρίς νεύρα, αρκετό ζωμό και αρκετή ψίχα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,27 ± 0,01), τιμή αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα (0,20 ± 0,01).
- pH (3,93 ± 0,01) τιμή μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (4,15 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (6,20 ± 0,00) τιμή αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα (5,50 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (23,3) τιμή ελαφρώς μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (27,6).
Στις δύο καλλιεργητικές περιόδους, εντός του θερμοκηπίου, όπου αξιολογήθηκε η καλλιέργεια, παρότι έγινε πρόγραμμα πλήρους φυτοπροστασίας παρατηρήθηκαν κάποιες προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός έδειξε ελάχιστη αντοχή σε εχθρούς όπως το άκαρι (Aculops pelekassi). Μέτρια αντοχή στον αλευρώδη του θερμοκηπίου (Trialeurodes vaporariorum), στην τούτα (Tuta absoluta) και το φυλλορρύκτη της τομάτας (Liriomyza solani), αρκετά μεγάλη αντοχή στο θρίπα (Thrips tabaci). Όσον αφορά τις ασθένειες, είχαμε την εμφάνιση βοτρύτη (Botrytis cinerea) όπου η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας ήταν μέτρια σε σχέση με την γενική εμφάνιση του συνόλου των φυτών, όλων των δειγμάτων.
Η ποικιλία αυτή, σύμφωνα με τον έλεγχο διατηρησιμότητας που πραγματοποιήθηκε παρουσίασε μια αρκετά μεγάλη τιμή (7 ημέρες), η οποία συνάδει πλήρως με την αντίσταση στη διάτρηση (0,0116 Load) εξαιτίας του σχετικά σκληρού εξωτερικού φλοιού της. Ο αριθμός των 7 ημερών ήταν ίδιος με αυτόν του μάρτυρα που ήταν 7 ημέρες και αντίσταση στην διάτρηση (0,0121 Load).
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα του μέσου καταναλωτή όσον αφορά την ομοιομορφία και την εμφάνιση η ποικιλία είναι σχετικά μη εμπορεύσιμη αλλά η αρκετά καλή γεύση της, το άρωμά της και η πολύ καλή δυνατότητα μεταποίησης που παρουσιάζει την κάνουν ανταγωνιστική και σε κάποιες περιπτώσεις περιζήτητη από κάποιους λάτρεις της παράδοσης και του νόστιμου προϊόντος.
6. Πρέβεζας (καραμπόλα)
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό με ύψος 1,6 – 1,7 m. Χρώμα υποκοτύλης ελαφρά κοκκινωπό. Χρώμα βλαστών ελαφρώς κοκκινωπό, μεσογονάτια διαστήματα 4 - 6 εκ., χρώμα γονάτων πράσινο ανοιχτό, ύπαρξη τριχιδίων στα γόνατα και σε ολόκληρο το βλαστικό μέρος του φυτού.
Φύλλα κρεμάμενα με μέγεθος 44 Χ 46 εκ., χρώματος πράσινου, υφή βελούδινη σε νεαρή ηλικία με σταδιακή σκλήρυνση όσο προχωρά η ωρίμανση του φυτού, με μίσχο 6 – 7,5 εκ.
Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 5 - 16, χρώμα πετάλων κίτρινο, τύπος άνθους κανονικό, μέγεθος σεπάλων Μ.Ο. 19 mm και μέγεθος πετάλων Μ.Ο. 29,5 mm, στύλος με χνούδι στη βάση και μήκος ποδίσκου από τη ζώνη αποκοπής έως τον κάλυκα περίπου 8,5 mm.
Σχήμα καρπού στρογγυλό και αρκετά πεπλατυσμένο, χρώμα καρπού ανοιχτό κόκκινο και όσο προχωρά η ωρίμανση έντονο κόκκινο, μήκος ποδίσκου 0,4 – 1,2 εκ., μ.ο ύψους καρπού 6,30 εκ., μ.ο. πάχους (A) 7,31 εκ., μ.ο. πάχους (B) 7,60 εκ., μ.ο. βάρους 195,29 γρ., αναλογία πολικής προς ισημερινή διάμετρο 0,85, σχήμα σε εγκάρσια τομή κυκλικό, σχήμα σε κατά μήκος τομή νεφροειδές, με ελάχιστες ή καθόλου αυλακώσεις, χωρίς πτυχές, χώροι ωοθήκης 5 – 7, ανθική ουλή μέτρια, σχήμα κορυφής επίπεδο, πάχος περικαρπίου 0,5 εκ., σάρκα χρώματος ροζ και ελαφρώς συνεκτική. Σπόρος σχήματος ελλειψοειδούς με διαστάσεις 3 Χ 4,5 mm και μέσο βάρος 1000 σπόρων 2,36 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 76 – 80%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Ο καρπός είναι μεγάλου μεγέθους, με μέσο βάρος καρπού 195,29 gr. Αρκετά πιο πάνω από τα 180 gr που είναι ο μέσος όρος των εμπορεύσιμων καρπών. Η ομοιομορφία με βάση το standard error είναι 195,29 ± 10,8 πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε λίγους μικρούς ή μεγάλους καρπούς μη εμπορεύσιμους. Επιπλέον δεν υπήρχαν καρποί με ακανόνιστο και ανομοιόμορφο σχήμα ή πτυχές στην περιφέρειά τους. Το εσωτερικό των καρπών καταλαμβάνεται κατά το ήμισυ περίπου από τη σάρκα. Ελάχιστες φορές εμφανίζουν σχισίματα γύρω από το σημείο που ενώνονται με τον ποδίσκο.
Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 1931 gr/ φυτό περίπου ίδια με την απόδοση του μάρτυρα για το ίδιο χρονικό διάστημα που ήταν 1969 gr/ φυτό.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε πολύ καλή γεύση (4,90 ± 0,22), πολύ καλό άρωμα (5,00 ± 0,00), αποδεκτά καλή υφή (3,70 ± 0,21), λίγο σκληρή επιδερμίδα, ξεφλουδίζεται σχετικά εύκολα, χωρίς νεύρα, αρκετό ζωμό και αρκετή ψίχα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,29 ± 0,01), τιμή αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα (0,20 ± 0,01).
- pH (4,13 ± 0,01) τιμή σχεδόν ίδια με αυτή του μάρτυρα (4,15 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (6,00 ± 0,00) τιμή ελαφρώς μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα (5,50 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (20,6) τιμή αρκετά μικρότερη με αυτή του μάρτυρα (27,6).
Στις δύο καλλιεργητικές περιόδους, εντός του θερμοκηπίου, όπου αξιολογήθηκε η καλλιέργεια, παρότι έγινε πρόγραμμα πλήρους φυτοπροστασίας παρατηρήθηκαν κάποιες προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός έδειξε ελάχιστη αντοχή σε εχθρούς όπως το άκαρι (Aculops pelekassi), μέτρια αντοχή στο φυλλορρύκτη της τομάτας (Liriomyza solani), στον αλευρώδη του θερμοκηπίου (Trialeurodes vaporariorum), στην τούτα (Tuta absoluta) και αρκετά μεγάλη αντοχή στο θρίπα (Thrips tabaci). Όσον αφορά τις ασθένειες, είχαμε την εμφάνιση βοτρύτη (Botrytis cinerea) όπου η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας ήταν μέτρια σε σχέση με την γενική εμφάνιση του συνόλου των φυτών, όλων των δειγμάτων.
Η ποικιλία αυτή, σύμφωνα με τον έλεγχο διατηρησιμότητας που πραγματοποιήθηκε παρουσίασε μια μεγάλη τιμή (8 ημέρες), η οποία συνάδει πλήρως με την αντίσταση στη διάτρηση (0,0151 Load) εξαιτίας του σκληρού εξωτερικού φλοιού της. Ο αριθμός των 8 ημερών ήταν μεγαλύτερος από αυτόν του μάρτυρα που ήταν 7 ημέρες και αντίσταση στην διάτρηση (0,0121 Load).
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα του μέσου καταναλωτή όσον αφορά την ομοιομορφία και την εμφάνιση η ποικιλία είναι πολύ εμπορεύσιμη και επιπλέον η εξαιρετικά καλή γεύση της, το άρωμά της και η πολύ καλή δυνατότητα μεταποίησης που παρουσιάζει την κάνουν ανταγωνιστική σε σχέση με τα υβρίδια που κυκλοφορούν στην αγορά και σε κάποιες περιπτώσεις περιζήτητη από κάποιους λάτρεις της παράδοσης και του νόστιμου προϊόντος.
Στην ευρύτερη περιοχή του νομού Πρέβεζας είναι αρκετά διαδεδομένη και είναι δύσκολο να συναντήσουμε κήπο που να μην έχει κάποια φυτά αυτής της ποικιλίας.
7. Πέτα Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό με ύψος 1,8 – 2,0 m. Χρώμα υποκοτύλης ελαφρά κοκκινωπό. Χρώμα βλαστών ελαφρώς κοκκινωπό, μεσογονάτια διαστήματα 6 - 13 εκ., χρώμα γονάτων πράσινο, ύπαρξη τριχιδίων στα γόνατα και σε ολόκληρο το βλαστικό μέρος του φυτού.
Φύλλα κρεμάμενα με μέγεθος 47,5 Χ 49 εκ., χρώματος πράσινου, υφή βελούδινη σε νεαρή ηλικία με σταδιακή σκλήρυνση όσο προχωρά η ωρίμανση του φυτού, με μίσχο 5,5 – 8,5 εκ.
Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 3 - 14, χρώμα πετάλων κίτρινο, τύπος άνθους κανονικό, μέγεθος σεπάλων Μ.Ο. 17,5 mm και μέγεθος πετάλων Μ.Ο. 20,5 mm, στύλος με χνούδι στη βάση και μήκος ποδίσκου από τη ζώνη αποκοπής έως τον κάλυκα περίπου 8,5 mm.
Σχήμα καρπού στρογγυλό και ελαφρώς πεπλατυσμένο, χρώμα καρπού ανοιχτό κόκκινο και όσο προχωρά η ωρίμανση έντονο κόκκινο, μήκος ποδίσκου 1 – 1,6 εκ., μ.ο ύψους καρπού 4,61 εκ., μ.ο. πάχους (A) 6,38 εκ., μ.ο. πάχους (B) 6,51 εκ., μ.ο. βάρους 187,50 γρ., αναλογία πολικής προς ισημερινή διάμετρο 0,72, σχήμα σε εγκάρσια τομή κυκλικό, σχήμα σε κατά μήκος τομή κυκλικό-ελαφρώς πεπλατυσμένο, αυλακώσεις ή πτυχές μηδενικές, χώροι ωοθήκης 5, ανθική ουλή μέτρια, σχήμα κορυφής επίπεδο, πάχος περικαρπίου 0,7 εκ., σάρκα χρώματος κόκκινο-ροζ και αρκετά συνεκτική. Σπόρος σχήματος ελλειψοειδούς με διαστάσεις 3,4 Χ 4,4 mm και μέσο βάρος 1000 σπόρων 1,333 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 76 – 80%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Ο καρπός είναι μεγάλου μεγέθους, με μέσο βάρος καρπού 187,50 gr. Αρκετά πιο πάνω από τα 180 gr που είναι ο μέσος όρος των εμπορεύσιμων καρπών. Η ομοιομορφία με βάση το standard error είναι 187,50 ± 13,6 πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε λίγους μικρούς ή μεγάλους καρπούς μη εμπορεύσιμους. Επιπλέον δεν υπήρχαν καρποί με ακανόνιστο και ανομοιόμορφο σχήμα ή πτυχές στην περιφέρειά τους. Το εσωτερικό των καρπών καταλαμβάνεται κατά το ήμισυ περίπου από τη σάρκα. Ελάχιστες φορές εμφανίζουν σχισίματα γύρω από το σημείο που ενώνονται με τον ποδίσκο.
Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 1898 gr/ φυτό λίγο μικρότερη από την απόδοση του μάρτυρα για το ίδιο χρονικό διάστημα που ήταν 1969 gr/ φυτό.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε αρκετά καλή γεύση (4,20 ± 0,45), αρκετά καλό άρωμα (4,60 ± 0,42), πολύ καλή υφή (4,50 ± 0,35), λίγο σκληρή επιδερμίδα, ξεφλουδίζεται σχετικά εύκολα, χωρίς νεύρα, λίγο ζωμό και αρκετή ψίχα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,04 ± 0,01), τιμή πολύ μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (0,20 ± 0,01).
- pH (4,22 ± 0,01) τιμή σχεδόν ίδια με αυτή του μάρτυρα (4,15 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (4,00 ± 0,00) τιμή μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (5,50 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (89,2) τιμή αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα (27,6).
Στις δύο καλλιεργητικές περιόδους, εντός του θερμοκηπίου, όπου αξιολογήθηκε η καλλιέργεια, παρότι έγινε πρόγραμμα πλήρους φυτοπροστασίας παρατηρήθηκαν κάποιες προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός έδειξε ελάχιστη αντοχή σε εχθρούς όπως το άκαρι (Aculops pelekassi), μέτρια αντοχή στο φυλλορρύκτη της τομάτας (Liriomyza solani), στον αλευρώδη του θερμοκηπίου (Trialeurodes vaporariorum), στην τούτα (Tuta absoluta) και αρκετά μεγάλη αντοχή στο θρίπα (Thrips tabaci). Όσον αφορά τις ασθένειες, είχαμε την εμφάνιση βοτρύτη (Botrytis cinerea) όπου η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας ήταν μέτρια σε σχέση με την γενική εμφάνιση του συνόλου των φυτών, όλων των δειγμάτων.
Η ποικιλία αυτή, σύμφωνα με τον έλεγχο διατηρησιμότητας που πραγματοποιήθηκε παρουσίασε αρκετά μεγάλη τιμή (6 ημέρες), η οποία δε συνάδει πλήρως με την αντίσταση στη διάτρηση (0,0078 Load) εξαιτίας του λίγο σκληρού εξωτερικού φλοιού της. Ο αριθμός των 6 ημερών ήταν λίγο μικρότερος από αυτόν του μάρτυρα που ήταν 7 ημέρες και αντίσταση στην διάτρηση (0,0121 Load).
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα του μέσου καταναλωτή όσον αφορά την ομοιομορφία και την εμφάνιση η ποικιλία είναι πολύ εμπορεύσιμη και επιπλέον η εξαιρετικά καλή γεύση της, το άρωμά της και η πολύ καλή δυνατότητα μεταποίησης που παρουσιάζει την κάνουν ανταγωνιστική σε σχέση με τα υβρίδια που κυκλοφορούν στην αγορά και σε κάποιες περιπτώσεις περιζήτητη από κάποιους λάτρεις της παράδοσης και του νόστιμου προϊόντος.
8. Φορτόσι Ιωαννίνων
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό με ύψος 1,85 – 1,9 m. Χρώμα υποκοτύλης ελαφρά κοκκινωπό. Χρώμα βλαστών ελαφρώς κοκκινωπό, μεσογονάτια διαστήματα 5,5 – 7,5 εκ. με Μ.Ο. 6,5, χρώμα γονάτων πράσινο, ύπαρξη τριχιδίων στα γόνατα και σε ολόκληρο το βλαστικό μέρος του φυτού.
Φύλλα κρεμάμενα με μέγεθος 44 Χ 45,5 εκ. (μικρό φύλλο) και 57 Χ 62 εκ. (μεγάλο φύλλο), χρώματος πράσινου σκούρου, υφή βελούδινη όταν είναι νεαρά και σκληρότερη όσο μεγαλώνουν, με μίσχο 6,5 - 8 εκ.
Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 3 - 17, χρώμα πετάλων κίτρινο, τύπος ανθέων κανονικά και ακανόνιστα, μέγεθος σεπάλων μ.ο. 32,5 mm και μέγεθος πετάλων μ.ο. 26,5 mm, στύλος με χνούδι στη βάση και μήκος ποδίσκου από τη ζώνη αποκοπής έως τον κάλυκα περίπου 11 mm.
Σχήμα καρπού ακανόνιστο – πεπλατυσμένο, χρώμα καρπού κόκκινο, μήκος ποδίσκου 0,6 – 2,5 εκ., μ.ο. ύψους καρπού 4,98 εκ., μ.ο. πάχους (A) 7,12 εκ., μ.ο. πάχους (B) 7,22 εκ., μ.ο. βάρους 210,30 γρ., αναλογία πολικής προς ισημερινή διάμετρο 0,69, σχήμα σε εγκάρσια τομή κυκλικό, σχήμα σε κατά μήκος τομή πεπλατυσμένο, αυλακώσεις ή πτυχές πολλές, χώροι ωοθήκης 10 – 17, ανθική ουλή μεγάλη, σχήμα κορυφής βυθισμένο, πάχος περικαρπίου 0,5 εκ., σάρκα χρώματος κόκκινο και αρκετά συνεκτική. Σπόρος σχήματος ελλειψοειδούς με διαστάσεις 3,5 Χ 4,4 mm και μέσο βάρος 1000 σπόρων 3,74 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Ο καρπός είναι μεγάλου μεγέθους, με μέσο βάρος καρπού 210,30 gr. Πολύ πιο πάνω από τα 180 gr που είναι ο μέσος όρος των εμπορεύσιμων καρπών. Η ομοιομορφία με βάση το standard error είναι 210,30 ± 12,7 πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε λίγους μικρούς ή μεγάλους καρπούς μη εμπορεύσιμους. Επιπλέον υπήρχαν ελάχιστοι καρποί με ακανόνιστο και ανομοιόμορφο σχήμα ή αυλακώσεις στην περιφέρειά τους. Το εσωτερικό των καρπών καταλαμβάνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από τη σάρκα. Ελάχιστες φορές εμφανίζουν σχισίματα γύρω από το σημείο που ενώνονται με τον ποδίσκο.
Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 2073 gr/ φυτό αρκετά μεγαλύτερη από την απόδοση του μάρτυρα για το ίδιο χρονικό διάστημα που ήταν 1969 gr/ φυτό.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε πολύ καλή γεύση (4,63 ± 0,25), πολύ καλό άρωμα (4,75 ± 0,29), πολύ καλή υφή (4,33 ± 0,70), αρκετά σκληρή επιδερμίδα, ξεφλουδίζεται εύκολα, έχει λίγα νεύρα, πολύ ζωμό και πολύ ψίχα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,28 ± 0,02), τιμή μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα (0,20 ± 0,01).
- pH (4,22 ± 0,00) τιμή σχεδόν ίδια με αυτή του μάρτυρα (4,15 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (6,50 ± 0,00) τιμή μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα (5,50 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (23,2) τιμή μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (27,6).
Στην καλλιεργητική περίοδο, εντός του θερμοκηπίου, όπου αξιολογήθηκε η καλλιέργεια, παρότι έγινε πρόγραμμα πλήρους φυτοπροστασίας παρατηρήθηκαν κάποιες προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός έδειξε μέτρια αντοχή σε εχθρούς όπως το άκαρι (Aculops pelekassi), το φυλλορρύκτη της τομάτας (Liriomyza solani), τον αλευρώδη του θερμοκηπίου (Trialeurodes vaporariorum), την τούτα (Tuta absoluta) και αρκετά μεγάλη αντοχή στο θρίπα (Thrips tabaci). Όσον αφορά τις ασθένειες, είχαμε την εμφάνιση βοτρύτη (Botrytis cinerea) όπου η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας ήταν ελάχιστα ανθεκτική σε σχέση με την γενική εμφάνιση του συνόλου των φυτών, όλων των δειγμάτων.
Η ποικιλία αυτή, σύμφωνα με τον έλεγχο διατηρησιμότητας που πραγματοποιήθηκε παρουσίασε αρκετά μεγάλη τιμή (7 ημέρες), η οποία συνάδει πλήρως με την αντίσταση στη διάτρηση (0,0148 Load) εξαιτίας του σκληρού εξωτερικού φλοιού της. Ο αριθμός των 7 ημερών ήταν ίδιος με αυτόν του μάρτυρα που ήταν 7 ημέρες και αντίσταση στην διάτρηση (0,0121 Load).
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα του μέσου καταναλωτή η ποικιλία είναι εμπορεύσιμη. Επίσης η εξαιρετικά πολύ καλή γεύση της, το πολύ καλό άρωμά της, η καλή διατηρησιμότητά της και η πολύ καλή δυνατότητα μεταποίησης που παρουσιάζει την κάνουν ανταγωνιστική και σε κάποιες περιπτώσεις περιζήτητη από κάποιους λάτρεις της παράδοσης και του νόστιμου προϊόντος.
9 Κόνιτσα Ιωαννίνων
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό με ύψος 1,8 – 2,0 m. Χρώμα υποκοτύλης ελαφρά κοκκινωπό. Χρώμα βλαστών ελαφρώς κοκκινωπό, μεσογονάτια διαστήματα 4 – 18 εκ., χρώμα γονάτων πράσινο, ύπαρξη τριχιδίων στα γόνατα και σε ολόκληρο το βλαστικό μέρος του φυτού.
Φύλλα κρεμάμενα με μέγεθος 23 Χ 28 εκ., χρώματος πράσινου, υφή βελούδινη σε νεαρή ηλικία με σταδιακή σκλήρυνση όσο προχωρά η ωρίμανση του φυτού, με μίσχο 5 – 8 εκ.
Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 5 - 10, χρώμα πετάλων κίτρινο, τύπος άνθους κανονικό και ακανόνιστο, μέγεθος σεπάλων Μ.Ο. 18,5 mm και μέγεθος πετάλων Μ.Ο. 19,5 mm, στύλος με χνούδι στη βάση και μήκος ποδίσκου από τη ζώνη αποκοπής έως τον κάλυκα περίπου 7,5 mm.
Σχήμα καρπού καρδιόσχημο, χρώμα καρπού ροζ προς κόκκινο όσο προχωρά η ωρίμανση, μήκος ποδίσκου 1,2 – 1,8 εκ., ύψος καρπού 8,5 εκ., πάχος 11 εκ., βάρος 383,15 γρ., αναλογία πολικής προς ισημερινή διάμετρο 0,77, σχήμα σε εγκάρσια τομή κυκλικό, σχήμα σε κατά μήκος τομή νεφροειδές - καρδιόσχημο, αυλακώσεις ή πτυχές πολλές, χώροι ωοθήκης 9 – 15, ανθική ουλή μεγάλη, σχήμα κορυφής ελαφρώς βυθισμένο έως οξύληκτο, πάχος περικαρπίου 0,5 εκ., σάρκα χρώματος ροζ και πολύ συνεκτική. Σπόρος σχήματος ελλειψοειδούς με διαστάσεις 4,0 Χ 3,4 mm και μέσο βάρος 1000 σπόρων 2,986 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 76 – 80%).
Μέτρια αντοχή σε εχθρούς όπως η τούτα (Tuta absoluta) και ο αλευρώδης του θερμοκηπίου (Trialeurodes vaporariorum). Αρκετά μεγάλη αντοχή στο θρίπα (Thrips tabaci) και το φυλλορρύκτη της τομάτας (Liriomyza solani). Όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια δεν είχαμε εμφάνιση κάποιας ασθένειας και γι’ αυτό δεν μπορεί να αξιολογηθεί η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας σε κάποια μυκητολογική προσβολή.
Ο καρπός είναι μεσαίου μεγέθους, λίγο ομοιόμορφος με λίγες έως αρκετές πτυχές στην περιφέρειά του. Παρουσιάζει μικρή ομοιομορφία όσον αφορά το σχήμα και το μέγεθός του γεγονός που δεν τον κάνει αρκετά εμφανίσιμο και εμπορεύσιμο . Επίσης ο λεπτός φλοιός του έχει σαν αποτέλεσμα την μειωμένη διατηρησιμότητά του.
Όσον αφορά την αξιολόγηση με βάση κάποια γενικά κριτήρια καταναλωτών βρέθηκε ότι ο καρπός έχει καλή γεύση, καλό άρωμα, μέτρια εμφάνιση, μαλακή επιδερμίδα, ξεφλουδίζεται σχετικά εύκολα, χωρίς νεύρα, λίγο ζωμό και αρκετή ψίχα.
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα του μέσου καταναλωτή όσον αφορά την ομοιομορφία και την εμφάνιση η ποικιλία δεν είναι εμπορεύσιμη αλλά η καλή γεύση της, το άρωμά της και η πολύ καλή δυνατότητα μεταποίησης που παρουσιάζει την κάνουν περιζήτητη από κάποιους λάτρεις της παράδοσης και του νόστιμου προϊόντος. Επίσης τα χαμηλά ποσοστά διατηρησιμότητας που εμφανίζει δρουν αποτρεπτικά στους εμπόρους που δεν είναι σε θέση να διαχειριστούν αρκετές ποσότητες του προϊόντος.
10. Τοματάκια Ράμια Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό με ύψος 1,15 m. Χρώμα υποκοτύλης ελαφρά κοκκινωπό. Χρώμα βλαστών ελαφρώς κοκκινωπό, μεσογονάτια διαστήματα 3 – 4 εκ. με Μ.Ο. 3,5, χρώμα γονάτων πράσινο, ύπαρξη τριχιδίων στα γόνατα και σε ολόκληρο το βλαστικό μέρος του φυτού.
Φύλλα όχι κρεμάμενα με μέγεθος 42 Χ 41εκ., χρώματος πράσινου σκούρου, υφή δερματώδης σκληρή, με μίσχο 6 - 8 εκ.
Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 6 - 21, χρώμα πετάλων κίτρινο, τύπος ανθέων κανονικά, μέγεθος σεπάλων μ.ο. 12 mm και μέγεθος πετάλων μ.ο. 23 mm, στύλος με ελάχιστο χνούδι και μήκος ποδίσκου από τη ζώνη αποκοπής έως τον κάλυκα περίπου 6 mm.
Σχήμα καρπού επίμηκες τετραγωνισμένο, χρώμα καρπού πορτοκαλί-κόκκινο, μήκος ποδίσκου 0,5 – 1 εκ., μ.ο. ύψους καρπού 5,25 εκ., μ.ο. πάχους (A) 3,4 εκ., μ.ο. πάχους (B) 3,6 εκ., μ.ο. βάρους13,9 γρ., αναλογία πολικής προς ισημερινή διάμετρο 1,49, σχήμα σε εγκάρσια τομή κυκλικό, σχήμα σε κατά μήκος τομή κυλινδρικό, αυλακώσεις ή πτυχές δεν έχει, χώροι ωοθήκης 2, ανθική ουλή μικρή, σχήμα κορυφής οξύληκτο, πάχος περικαρπίου 0,5 εκ., σάρκα χρώματος κόκκινο-ροζ και όχι συνεκτική. Σπόρος σχήματος ελλειψοειδούς με διαστάσεις 3 Χ 3,9 mm και μέσο βάρος 1000 σπόρων 3,41 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Ο καρπός είναι μικρού μεγέθους, με μέσο βάρος καρπού 13,9 gr. Η ομοιομορφία με βάση το standard error είναι 13,9 ± 2 πράγμα που σημαίνει ότι έχουμε λίγους μικρούς ή μεγάλους καρπούς μη εμπορεύσιμους. Επιπλέον υπήρχαν ελάχιστοι καρποί με ακανόνιστο και ανομοιόμορφο σχήμα. Το εσωτερικό των καρπών καταλαμβάνεται στο μεγαλύτερο ποσοστό από χυμό.
Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 552 gr/ φυτό.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε αποδεκτά καλή γεύση 3,50 ± 0,41), αρκετά καλό άρωμα (4,08 ± 0,68), αρκετά καλή υφή (3,63 ± 0,63), όχι σκληρή επιδερμίδα, ξεφλουδίζεται εύκολα, έχει αρκετά νεύρα, πολύ ζωμό και λίγη ψίχα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,10 ± 0,02), τιμή μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (0,20 ± 0,01).
- pH (3,79 ± 0,00) τιμή σχετικά μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (4,15 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (5,05 ± 0,00) τιμή σχετικά μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (5,50 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (49,4) τιμή μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα (27,6).
Στην καλλιεργητική περίοδο, εντός του θερμοκηπίου, όπου αξιολογήθηκε η καλλιέργεια, παρότι έγινε πρόγραμμα πλήρους φυτοπροστασίας παρατηρήθηκαν κάποιες προσβολές από εχθρούς και ασθένειες. Ο συγκεκριμένος πληθυσμός έδειξε ελάχιστη αντοχή στο φυλλορρύκτη της τομάτας (Liriomyza solani), μέτρια αντοχή σε εχθρούς όπως το άκαρι (Aculops pelekassi), τον αλευρώδη του θερμοκηπίου (Trialeurodes vaporariorum), την τούτα (Tuta absoluta) και αρκετά μεγάλη αντοχή στο θρίπα (Thrips tabaci). Όσον αφορά τις ασθένειες, είχαμε την εμφάνιση βοτρύτη (Botrytis cinerea) όπου η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας ήταν μέτρια σε σχέση με την γενική εμφάνιση του συνόλου των φυτών, όλων των δειγμάτων.
Η ποικιλία αυτή, σύμφωνα με τον έλεγχο διατηρησιμότητας που πραγματοποιήθηκε παρουσίασε μια μέση τιμή (5 ημέρες), η οποία συνάδει πλήρως με την αντίσταση στη διάτρηση (0,0066 Load) εξαιτίας του μαλακού εξωτερικού φλοιού της. Ο αριθμός των 5 ημερών ήταν μικρότερος από αυτόν του μάρτυρα που ήταν 7 ημέρες και αντίσταση στην διάτρηση (0,0121 Load).
Σύμφωνα με τα υφιστάμενα πρότυπα του μέσου καταναλωτή η ποικιλία είναι εμπορεύσιμη. Επίσης η καλή γεύση της, το καλό άρωμά της, η μέτρια διατηρησιμότητά της και η πολύ καλή δυνατότητα μεταποίησης που παρουσιάζει την κάνουν σε κάποιες περιπτώσεις περιζήτητη από κάποιους λάτρεις της παράδοσης και του νόστιμου προϊόντος. Η απόδοσή της όμως ήταν αρκετά μικρή, σχεδόν απογοητευτική για να καλλιεργηθεί σε ευρεία κλίμακα.
Φασολάκι
1. (μαύρο) Τετράκωμο Άρτας Ι
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα αναρρίχησης. Χρώμα βλαστών πράσινο, ύψος 10 μεσογονατίων διαστημάτων 163 εκ., από 10 έως 21 εκ. με Μ.Ο. 16,3. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 25 Χ 22 εκ., χρώματος πράσινου με ασθενή έως μέτρια ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 9,5 – 13,5 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 – 6, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου ροζίζων και πτερύγων λευκό.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 5,1 – 19,6 εκ., πλάτος 1 – 2,56 εκ. και πάχος 0,4 – 1,4 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι ελλειψοειδές, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 1 – 7, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως κολοβό, ο στύλος εμφανίζεται ευθύς έως ελαφρά κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 0,5 – 1,2 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι μαύρο με λευκό οφθαλμικό δακτύλιο. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι ελλειπτικό έως ελάχιστα νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι κυκλικό έως ελάχιστα ωοειδές. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,3 – 1,6 εκ., το πλάτος τους 0,8 – 0,9 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 442,6 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 595 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε πολύ καλό επίπεδο και ήταν αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα 1 (510 gr/φυτό) και του μάρτυρα 2 (465 gr/φυτό).
Χρόνος βρασμού. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 13 λεπτά. Ο χρόνος είναι κατά πολύ μικρότερος από αυτόν των μαρτύρων 1 και 2 που ήταν στα 30 λεπτά.
Ύπαρξη ινών μετά το βρασμό. Οι ίνες που ανιχνεύθηκαν μετά το βρασμό ήταν ελάχιστες και μετά από 5 ακόμη λεπτά βρασμού εξαφανιζόταν.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), μεγάλη αντοχή σε προσβολή από λυριόμυζα (Liriomyza trifolii), μέτρια αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci) και μηδενική αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae).
2. Τετράκωμο Άρτας ΙΙ
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης. Χρώμα βλαστών πράσινο, ύψος φυτού πάνω από 2 μέτρα. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 26,5 Χ 24,5 εκ., χρώματος μέτρια πράσινου με μέτρια ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 6 – 12,7 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 – 6, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου ροζ και πτερύγων λευκό - ροζίζων.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 6 – 22,5 εκ., πλάτος 1,15 – 1,95 εκ. και πάχος 0,28 – 1,22 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι ελλειψοειδές, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 1 – 9, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως κολοβό, ο στύλος εμφανίζεται κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 0,5 – 1,2 εκ. Ποδίσκος 0,7 – 1,2 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι ανοιχτό καφέ έως ανοιχτό ιώδες με λευκό οφθαλμικό δακτύλιο. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι ελλειπτικό προς νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι κυκλικό. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 0,65 – 0,8 εκ., το πλάτος τους 0,85 – 1 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 575,8 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 – 25 °C ( ελάχιστο 10 °C και μέγιστο 39 °C) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74% (ελάχιστο 40% και μέγιστο 97,5%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 503 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε πολύ μέτριο επίπεδο και ήταν λίγο μικρότερη από αυτή του μάρτυρα 1 (510 gr/φυτό) και από αυτή του μάρτυρα 2 (465 gr/φυτό).
Χρόνος βρασμού. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 25 λεπτά. Ο χρόνος ήταν λίγο μικρότερος από των μαρτύρων 1 και 2 που ήταν στα 30 λεπτά.
Ύπαρξη ινών μετά το βρασμό. Οι ίνες που ανιχνεύθηκαν μετά το βρασμό ήταν πάρα πολλές.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μηδενική αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), μέτρια αντοχή σε προσβολή από λυριόμυζα (Liriomyza trifolii), μεγάλη αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci) και μέτρια αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae).
3. Παλαιοκάτουνο Άρτας Ι
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μέτρια ταχύτητα ανάπτυξης. Χρώμα βλαστών πράσινο, ύψος 10 μεσογονατίων διαστημάτων 189 εκ., από 4 έως 26,5 εκ. με Μ.Ο. 18,9. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 24 Χ 22 εκ., χρώματος μέτρια πράσινου με ελαφριά έως μέτρια ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 8,5 – 16 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 – 4, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου ροζ και πτερύγων ροζίζων - λευκό.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 3 – 22 εκ., πλάτος 0,8 – 1,72 εκ. και πάχος 0,4 – 1,2 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο με ιώδεις γραμμές και κηλίδες και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται λευκός με ιώδεις γραμμές και κηλίδες , το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι ελλειψοειδές, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 1 – 8, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως οξύ προς κολοβό, ο στύλος εμφανίζεται ελαφρά κυρτός μεγάλος (μύτη άγκιστρο) και το μήκος της μύτης ποικίλει από 1,1 – 1,8 εκ. Ποδίσκος 0,7 – 1,4 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι ανοιχτό καφέ με ανοιχτές ιώδεις γραμμές και κηλίδες οι οποίες κατανέμονται σε όλη την επιφάνεια. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι ελλειπτικό, ενώ σε κάθετη τομή είναι ωοειδές. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,3 – 1,75 εκ., το πλάτος τους 0,8 – 1 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 488,8 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 487 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε καλό επίπεδο και ήταν λίγο χαμηλότερη από αυτή του μάρτυρα 1 (510 gr/φυτό) και λίγο μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα 2 (465 gr/φυτό).
Χρόνος βρασμού. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 15 λεπτά. Ο χρόνος ήταν πολύ μικρότερος από των μαρτύρων 1 και 2 που ήταν στα 30 λεπτά.
Ύπαρξη ινών μετά το βρασμό. Οι ίνες που ανιχνεύθηκαν μετά το βρασμό ήταν σε μια ενδιάμεση κατάσταση.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μέτρια αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), μέτρια αντοχή σε προσβολή από λυριόμυζα (Liriomyza trifolii), μέτρια αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci) και μέτρια αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae).
4. Παλαιοκάτουνο Άρτας ΙΙ
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μέτρια ταχύτητα ανάπτυξης. Χρώμα βλαστών πράσινο, ύψος 10 μεσογονατίων διαστημάτων 143,5 εκ., από 4 έως 21 εκ. με Μ.Ο. 14,4. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 24,5 Χ 23,5 εκ., χρώματος μέτρια πράσινου με ελαφριά ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 9,5 – 16,7 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 – 6, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου ροζ και πτερύγων λευκό.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 5 – 22 εκ., πλάτος 0,97 – 1,67 εκ. και πάχος 0,5 – 1,22 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται ανοιχτό πράσινο προς υποκίτρινο με έντονες ιώδεις γραμμές και κηλίδες σε όλη την επιφάνεια, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι κυκλικό, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 1 – 9, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως οξύ προς κολοβό, ο στύλος εμφανίζεται κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 1,2 – 1,7 εκ. Ποδίσκος 0,6 – 2 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι ανοιχτό καφέ με σκούρες ιώδεις γραμμές και κηλίδες οι οποίες κατανέμονται σε όλη την επιφάνεια. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι ελλειπτικό προς νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι κυκλικό προς ωοειδές. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,5 – 1,7 εκ., το πλάτος τους 0,8 – 1 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 496,3 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 530 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε πολύ καλό επίπεδο και ήταν αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα 1 (510 gr/φυτό) και πολύ μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα 2 (465 gr/φυτό).
Χρόνος βρασμού. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 21 λεπτά. Ο χρόνος ήταν αρκετά μικρότερος από των μαρτύρων 1 και 2 που ήταν στα 30 λεπτά.
Ύπαρξη ινών μετά το βρασμό. Οι ίνες που ανιχνεύθηκαν μετά το βρασμό ήταν σε μια ενδιάμεση κατάσταση.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), μέτρια αντοχή σε προσβολή από λυριόμυζα (Liriomyza trifolii), μέτρια αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci) και ελάχιστη αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae).
5. Πρέβεζας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μέτρια ταχύτητα ανάπτυξης. Χρώμα βλαστών πράσινο, ύψος 10 μεσογονατίων διαστημάτων 184 εκ., από 6 έως 27 εκ. με Μ.Ο. 18,4. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 22,5 Χ 20,5 εκ., χρώματος πράσινου με ελαφριά έως μέτρια ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 7,5 – 15,5 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 – 6, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου ροζ και πτερύγων ροζ.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 5 – 17,4 εκ., πλάτος 0,9 – 1,74 εκ. και πάχος 0,3 – 1,8 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι ελλειψοειδές, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 1 – 8, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως κολοβό, ο στύλος εμφανίζεται ελαφρά κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 0,9 – 1,5 εκ. Ποδίσκος 0,6 – 1,8 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι ανοιχτό καφέ με ανοιχτές ιώδεις γραμμές και κηλίδες οι οποίες κατανέμονται σε όλη την επιφάνεια. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι ελλειπτικό προς νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι κυκλικό προς ωοειδές. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,3 – 1,55 εκ., το πλάτος τους 0,8 – 1 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 412 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 450 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε όχι καλό επίπεδο και ήταν αρκετά μικρότερη από αυτή του μάρτυρα 1 (510 gr/φυτό) και ελάχιστα μικρότερη από αυτή του μάρτυρα 2 (465 gr/φυτό).
Χρόνος βρασμού. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 20 λεπτά. Ο χρόνος ήταν αρκετά μικρότερος από αυτόν των μαρτύρων 1 και 2 που ήταν στα 30 λεπτά.
Ύπαρξη ινών μετά το βρασμό. Οι ίνες που ανιχνεύθηκαν μετά το βρασμό ήταν ελάχιστες και μετά από 8 ακόμη λεπτά βρασμού εξαφανιζόταν.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μεγάλη αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), ελάχιστη αντοχή σε προσβολή από λυριόμυζα (Liriomyza trifolii), μεγάλη αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci) και μεγάλη αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae).
6. Θεοδώριανα Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης. Χρώμα βλαστών πράσινο, ύψος 10 μεσογονατίων διαστημάτων 129,5 εκ., από 8,5 έως 20 εκ. με Μ.Ο. 13. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 22,5 Χ 22 εκ., χρώματος πράσινου με μέτρια ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 7,8 – 14 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 – 6, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου λευκό και πτερύγων λευκό.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 4,6 – 17,5 εκ., πλάτος 1 – 2,75 εκ. και πάχος 0,45 – 1,6 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται ανοιχτό πράσινο προς υποκίτρινο με ιώδεις γραμμές και κηλίδες σε όλη την επιφάνεια, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι καρδιόσχημο στενό, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 1 – 8, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως οξύ, ο στύλος εμφανίζεται ευθύς σε λίγες περιπτώσεις κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 0,7 – 1,1 εκ. Ποδίσκος 0,2 – 1 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι ανοιχτό καφέ με γκριζωπές νευρώσεις οι οποίες κατανέμονται σε όλη την επιφάνεια. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι ελλειπτικό, ενώ σε κάθετη τομή είναι κυκλικό. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,4 – 1,7 εκ., το πλάτος τους 0,8 – 0,95 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 481,2 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 351 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε πολύ μέτριο επίπεδο και ήταν κατά πολύ μικρότερη από αυτή του μάρτυρα 1 (510 gr/φυτό) και από αυτή του μάρτυρα 2 (465 gr/φυτό).
Χρόνος βρασμού. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 25 λεπτά. Ο χρόνος ήταν λίγο μικρότερος από των μαρτύρων 1 και 2 που ήταν στα 30 λεπτά.
Ύπαρξη ινών μετά το βρασμό. Οι ίνες που ανιχνεύθηκαν μετά το βρασμό ήταν σε μια ενδιάμεση κατάσταση.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), ελάχιστη αντοχή σε προσβολή από λυριόμυζα (Liriomyza trifolii), μεγάλη αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci) και μεγάλη αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae).
7. Κιρκιζάτες Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και ύψος που ξεπερνά τα 2 μέτρα. Χρώμα βλαστών πράσινο. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 18 Χ 16 εκ., χρώματος μέτρια πράσινου με ελαφριά ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 8,5 – 16,5 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 – 6, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου ροζ και πτερύγων λευκό.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 6 – 16,8 εκ., πλάτος 0,71 – 1,5 εκ. και πάχος 0,5 – 1,2 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται υποκίτρινο, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι ωοειδές, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 1 – 9, η κυρτότητα του λοβού είναι κυρτό, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως οξύ προς κολοβό, ο στύλος εμφανίζεται κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 1 – 1,6 εκ. Ποδίσκος 0,8 – 1,7 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι ιώδες. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι στρογγυλεμένο παραλληλόγραμο, ενώ σε κάθετη τομή είναι ωοειδές. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,35 – 1,55 εκ., το πλάτος τους 0,85 – 0,95 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 431,2 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 οC και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 οC και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 374 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε πολύ μέτριο επίπεδο και ήταν κατά πολύ μικρότερη από αυτή του μάρτυρα 1 (510 gr/φυτό) και από αυτή του μάρτυρα 2 (465 gr/φυτό).
Χρόνος βρασμού. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 25 λεπτά. Ο χρόνος ήταν λίγο μικρότερος από των μαρτύρων 1 και 2 που ήταν στα 30 λεπτά.
Ύπαρξη ινών μετά το βρασμό. Οι ίνες που ανιχνεύθηκαν μετά το βρασμό ήταν σε μια ενδιάμεση κατάσταση.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μεγάλη αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), μεγάλη αντοχή σε προσβολή από λυριόμυζα (Liriomyza trifolii), μέτρια αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci) και ελάχιστη αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae).
8. Αγορά Θεσπρωτίας I
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης. Χρώμα βλαστών πράσινο, ύψος 10 μεσογονατίων διαστημάτων 125,5 εκ., από 8,5 έως 20 εκ. με Μ.Ο. 12,5. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 31 Χ 30 εκ., χρώματος μέτρια πράσινου με ελαφριά ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 8,5 – 16 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 1 – 3, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου ροζ και πτερύγων ροζίζων προς λευκό.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 10 – 25 εκ., πλάτος 1 – 2,1 εκ. και πάχος 0,40 – 1,2 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο με ιώδεις γραμμές και κηλίδες και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται υποκίτρινο με ιώδεις γραμμές και κηλίδες σε όλη την επιφάνεια, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι ωοειδές, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 1 – 7, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως οξύ προς κολοβό, ο στύλος εμφανίζεται κυρτός μεγάλος (μύτη άγκιστρο) και το μήκος της μύτης ποικίλει από 1 – 2,5 εκ. Ποδίσκος 0,6 – 1,5 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι ανοιχτό καφέ με σκούρες ιώδεις γραμμές και κηλίδες οι οποίες κατανέμονται σε όλη την επιφάνεια. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι ελλειπτικό προς νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι κυκλικό προς ωοειδές. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,5 – 1,85 εκ., το πλάτος τους 0,8 – 1,1 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 884,33 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 567 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε πολύ καλό επίπεδο και ήταν αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα 1 (510 gr/φυτό) και από αυτή του μάρτυρα 2 (465 gr/φυτό).
Χρόνος βρασμού. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 20 λεπτά. Ο χρόνος ήταν αρκετά μικρότερος από των μαρτύρων 1 και 2 που ήταν στα 30 λεπτά.
Ύπαρξη ινών μετά το βρασμό. Οι ίνες που ανιχνεύθηκαν μετά το χρόνο βρασμού των 20 λεπτών ήταν πολλές. Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μέτρια αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), μέτρια αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci), μέτρια αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae) και ελάχιστη αντοχή σε λυριόμυζα (Liriomyza trifolii). Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά την απόδοσή της.
9. Αγορά Θεσπρωτίας II
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης. Χρώμα βλαστών πράσινο, ύψος 10 μεσογονατίων διαστημάτων 132 εκ., από 8,5 έως 20 εκ. με Μ.Ο. 13,2 εκ. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 25 Χ 24 εκ., χρώματος μέτρια πράσινου με ελαφριά ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 8 – 16,5 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 1 – 3, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου ροζ και πτερύγων λευκό.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 11,8 – 25 εκ., πλάτος 1,7 – 2,5 εκ. και πάχος 0,7 – 1,4 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο με ιώδεις γραμμές και κηλίδες και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται πράσινο με έντονα ιώδεις γραμμές και κηλίδες σε όλη την επιφάνεια, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι ελλειψοειδές στενό, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 1 – 8, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως οξύ προς κολοβό, ο στύλος εμφανίζεται κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 0,5 – 1,8 εκ. Ποδίσκος 0,65 – 1,7 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι καφέ με σκούρες καφέ γραμμές και κηλίδες οι οποίες κατανέμονται σε όλη την επιφάνεια. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι ελλειπτικό – ελάχιστα νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι ωοειδές. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,5 – 1,8 εκ., το πλάτος τους 0,85 – 1,1 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 1004,33 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 540 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε πολύ καλό επίπεδο και ήταν αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα 1 (510 gr/φυτό) και από αυτή του μάρτυρα 2 (465 gr/φυτό).
Χρόνος βρασμού. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 15 λεπτά. Ο χρόνος ήταν ο μισός από των μαρτύρων 1 και 2 που ήταν στα 30 λεπτά.
Ύπαρξη ινών μετά το βρασμό. Οι ίνες που ανιχνεύθηκαν μετά το χρόνο βρασμού των 15 λεπτών ήταν πολλές. Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μέτρια αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), μέτρια αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci), μέτρια αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae) και μέτρια αντοχή σε λυριόμυζα (Liriomyza trifolii). Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον όσον αφορά την απόδοσή της.
10. Κάτω Αθαμάνιο
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό ημιαναρριχώμενο με μικρή ταχύτητα ανάπτυξης. Χρώμα βλαστών πράσινο, ύψος φυτού 70 – 90 εκ. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 23,5 Χ 22,5 εκ., χρώματος πράσινου με ασθενή ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 9 – 16,5 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 – 6, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου ροζίζων και πτερύγων ροζ - λευκό.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 6,3 – 16,6 εκ., πλάτος 0,94 – 2,04 εκ. και πάχος 0,5 – 1,32 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται λευκό με ανοιχτές ιώδεις κηλίδες και στίγματα, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι καρδιόσχημο στενό, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 1 – 8, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως κολοβό, ο στύλος εμφανίζεται ελαφρά κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 1,1 – 1,7 εκ. Ποδίσκος 0,6 – 2,3 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι ανοιχτό καφέ με ανοιχτές ιώδεις γραμμές και κηλίδες οι οποίες κατανέμονται σε όλη την επιφάνεια. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι ελλειπτικό έως ελάχιστα νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι ωοειδές. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,4 – 1,6 εκ., το πλάτος τους 0,9 – 1 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 581 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 510 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε καλό επίπεδο και ήταν ίδια αυτή του μάρτυρα 1 (510 gr/φυτό) και μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα 2 (465 gr/φυτό).
Χρόνος βρασμού. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 30 λεπτά. Ο χρόνος ήταν ίδιος με των μαρτύρων 1 και 2 που ήταν και αυτός στα 30 λεπτά.
Ύπαρξη ινών μετά το βρασμό. Οι ίνες που ανιχνεύθηκαν μετά το βρασμό ήταν ελάχιστες και μετά από 10 ακόμη λεπτά βρασμού εξαφανιζόταν.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), ελάχιστη αντοχή σε προσβολή από λυριόμυζα (Liriomyza trifolii), μηδενική αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci) και ελάχιστη αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae).
11. (κοντό) Παλαιοκάτουνο Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό νάνο (κοντό) με ύψος που δεν ξεπερνά τα 60 εκ. και μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης. Χρώμα βλαστών πράσινο, ύψος 7 μεσογονατίων διαστημάτων 52,5 εκ., από 3 έως 14,5 εκ. με Μ.Ο. 7,5. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 23 Χ 22 εκ., χρώματος μέτρια πράσινου με ελαφριά ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 7,5 – 20,5 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 1 – 9, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου ροζίζων και πτερύγων ροζίζων.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 4 – 20,5 εκ., πλάτος 0,6 – 1,97 εκ. και πάχος 0,48 – 1,2 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται υποκίτρινο, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι ωοειδές, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 1 – 9, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως κολοβό, ο στύλος εμφανίζεται ελαφρά κυρτός και μεγάλος και το μήκος της μύτης ποικίλει από 1,2 – 1,7 εκ. Ποδίσκος 0,6 – 2,2 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι μπεζ με γκρίζες νευρώσεις οι οποίες κατανέμονται σε όλη την επιφάνεια. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι ωοειδές. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,7 – 1,9 εκ., το πλάτος τους 0,8 – 0,9 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 506,6 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες: α) εαρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 -25 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74%), β) φθινοπωρινή καλλιέργεια (μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 -17 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75 – 85%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 608 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε πολύ καλό επίπεδο και ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα 1 (510 gr/φυτό) και από αυτή του μάρτυρα 2 (465 gr/φυτό).
Χρόνος βρασμού. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 10 λεπτά. Ο χρόνος ήταν κατά πολύ μικρότερος από των μαρτύρων 1 και 2 που ήταν στα 30 λεπτά.
Ύπαρξη ινών μετά το βρασμό. Δεν ανιχνεύτηκαν ίνες μετά το βρασμό των 10 λεπτών.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), πολύ μεγάλη αντοχή σε προσβολή από λυριόμυζα (Liriomyza trifolii), μεγάλη αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci) και μεγάλη αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae). Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για περεταίρω αξιολόγηση.
3. Φασόλι ξερό
1. Θεοδώριανα Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και ύψος που ξεπερνά τα 2 μέτρα. Χρώμα βλαστών πράσινο. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 25 Χ 21,5 εκ., χρώματος πράσινου με μέτρια ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 8,5 – 15,5 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 – 6, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου λευκό και πτερύγων λευκό.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 11,6 – 15,1 εκ., πλάτος 1,31 – 1,48 εκ. και πάχος 0,58 – 0,84 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται υποκίτρινο , το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι ωοειδές, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 4 – 6, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως οξύ προς κολοβό, ο στύλος εμφανίζεται ευθύς έως ελάχιστα κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 1,5 – 2 εκ. Ποδίσκος 0,7 – 1,3 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι λευκό. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι ελλειπτικό. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,3 – 1,5 εκ., το πλάτος τους 0,7 – 0,9 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 336,9 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 – 25 °C ( ελάχιστο 10 °C και μέγιστο 39 °C) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74% (ελάχιστο 40% και μέγιστο 97,5%).
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), μεγάλη αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci), μεγάλη αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae) και ελάχιστη αντοχή σε λυριόμυζα (Liriomyza trifolii).
Στη διαδικασία αξιολόγησης των καρπών και έπειτα από μετρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο του Τ.Ε.Ι. Ηπείρου, μελετήθηκαν κάποια χαρακτηριστικά σημαντικά για το προϊόν έτσι ώστε να το κάνουν ανταγωνιστικό και περιζήτητο από τους καταναλωτές. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ο χρόνος βρασμού και η ύπαρξη ή όχι της αίσθησης κατανάλωσης φυτικών ινών. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στις 2 ώρες και 10 λεπτά, φούσκωμα ελάχιστο μετά από 12 ώρες μούλιασμα, ενώ η αίσθηση κατανάλωσης φυτικών ινών ήταν μηδενική.
Τέλος όσον αφορά την απόδοση της συγκεκριμένης ποικιλίας αυτή μετρήθηκε σε 44 gr/φυτό. Η παραγωγή κυμάνθηκε σε αρκετά καλό επίπεδο σε σχέση με τις αποδόσεις των εμπορεύσιμων ποικιλιών που κυμαίνονται στα 47 gr/φυτό
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να μελετηθεί σε μια πιο εξειδικευμένη αξιολόγηση που να περιλαμβάνει όλες τις φυσικοχημικές ιδιότητες των φασολιών που προορίζονται για ξηρή κατανάλωση.
2. Κάψαλα Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και ύψος που ξεπερνά τα 2 μέτρα. Χρώμα βλαστών πράσινο. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 20,5 Χ 21,5 εκ., χρώματος πράσινου με ελαφριά έως μέτρια ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 10,5 – 16,5 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 6 – 15, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου λευκό και πτερύγων λευκό.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 12,2 – 15,9 εκ., πλάτος 1,05 – 1,28 εκ. και πάχος 0,6 – 0,92 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται υποκίτρινο, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι ωοειδές, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 4 – 8, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως οξύ προς κολοβό, ο στύλος εμφανίζεται ελαφριά κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 1 – 1,5 εκ. Ποδίσκος 0,5 – 1,6 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι λευκό. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι ελαφρώς νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι μέτρια ελλειπτικό. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,3 – 1,5 εκ., το πλάτος τους 0,75 – 0,9 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 303,4 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 – 25 °C (ελάχιστο 10 °C και μέγιστο 39 °C) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74% (ελάχιστο 40% και μέγιστο 97,5%).
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), μηδενική αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci), ελάχιστη αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae) και ελάχιστη αντοχή σε λυριόμυζα (Liriomyza trifolii).
Στη διαδικασία αξιολόγησης των καρπών και έπειτα από μετρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο μελετήθηκαν κάποια χαρακτηριστικά σημαντικά για το προϊόν έτσι ώστε να το κάνουν ανταγωνιστικό και περιζήτητο από τους καταναλωτές. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ο χρόνος βρασμού και η ύπαρξη ή όχι της αίσθησης κατανάλωσης φυτικών ινών. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 27 λεπτά, φούσκωμα μετά από 10 ώρες μούλιασμα, ενώ η αίσθηση κατανάλωσης φυτικών ινών ήταν μηδενική.
Τέλος όσον αφορά την απόδοση της συγκεκριμένης ποικιλίας αυτή μετρήθηκε σε 31,10 gr/φυτό. Η παραγωγή κυμάνθηκε σε αρκετά καλό επίπεδο σε σχέση με τις αποδόσεις των εμπορεύσιμων ποικιλιών που κυμαίνονται στα 47 gr/φυτό.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον για τον μικρό χρόνο βρασμού σε σχέση με τις ποικιλίες φασολιών που προορίζονται για ξερά και αξίζει να μελετηθεί σε μια πιο εξειδικευμένη αξιολόγηση που να περιλαμβάνει όλες τις φυσικοχημικές ιδιότητες των φασολιών που προορίζονται για ξηρή κατανάλωση.
3. Ιωάννινα
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό νάνο (κοντό) με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και ύψος που δεν ξεπερνά τα 55 εκ. Χρώμα βλαστών πράσινο. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 22 Χ 21,5 εκ., χρώματος μέτρια πράσινου με ελαφριά έως μέτρια ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 7,8 – 19 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 – 8, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου λευκό και πτερύγων λευκό.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 13,8 – 17,9 εκ., πλάτος 1,2 – 1,38 εκ. και πάχος 0,62 – 1 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται υποκίτρινο, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι ωοειδές, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 3 – 6, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως οξύ, ο στύλος εμφανίζεται μεγάλος ευθύς με ελάχιστη κυρτότητα σε κάποιες περιπτώσεις και το μήκος της μύτης ποικίλει από 1,8 – 2,8 εκ. Ποδίσκος 1,1 – 2,5 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι λευκό με υπόλευκες πυκνές νευρώσεις σε όλη την επιφάνεια και ελαφρύ κιτρινωπό χρώμα γύρω από τον οφθαλμικό δακτύλιο. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι ελαφρώς νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι ωοειδές προς κυκλικό. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,5 – 1,8 εκ., το πλάτος τους 0,8 – 0,9 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 538,2 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 – 25 °C ( ελάχιστο 10 °C και μέγιστο 39 °C) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74% (ελάχιστο 40% και μέγιστο 97,5%).
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), μεγάλη αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci), ελάχιστη αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae) και ελάχιστη αντοχή σε λυριόμυζα (Liriomyza trifolii).
Στη διαδικασία αξιολόγησης των καρπών και έπειτα από μετρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο μελετήθηκαν κάποια χαρακτηριστικά σημαντικά για το προϊόν έτσι ώστε να το κάνουν ανταγωνιστικό και περιζήτητο από τους καταναλωτές. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ο χρόνος βρασμού, αν χρειάζεται ή όχι μούλιασμα και η ύπαρξη ή όχι της αίσθησης κατανάλωσης φυτικών ινών. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στη 1 ώρα και 3 λεπτά, φουσκώσανε μετά από 4 ώρες μούλιασμα, ενώ η αίσθηση κατανάλωσης φυτικών ινών ήταν μηδενική.
Τέλος όσον αφορά την απόδοση της συγκεκριμένης ποικιλίας αυτή μετρήθηκε σε 10,26 gr/φυτό. Η παραγωγή κυμάνθηκε σε όχι καλό επίπεδο σε σχέση με τις αποδόσεις των εμπορεύσιμων ποικιλιών που κυμαίνονται στα 29 gr/φυτό. Αυτό οφειλόταν στον κακό φωτισμό που υπήρχε στις θέσεις φύτευσης των φυτών.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει ενδιαφέρον και αξίζει να μελετηθεί σε μια νέα πιο εξειδικευμένη αξιολόγηση που να περιλαμβάνει όλες τις φυσικοχημικές ιδιότητες των φασολιών που προορίζονται για ξηρή κατανάλωση.
2.4.4. (περδικούλα) Κάψαλα Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και ύψος που ξεπερνά τα 2 μέτρα. Χρώμα βλαστών πράσινο. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 21,5 Χ 20,5 εκ., χρώματος μέτρια πράσινου με ελαφριά ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 6 – 14 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 – 7, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου λευκό-ελαφρώς πρασινίζων και πτερύγων λευκό.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 7,5 – 9,5 εκ., πλάτος 1,22 – 1,5 εκ. και πάχος 0,45 – 0,9 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται υποκίτρινο, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι ωοειδές, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 3 – 6, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως κολοβό, ο στύλος εμφανίζεται ελαφριά κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 0,4 – 1 εκ. Ποδίσκος 0,6 – 1,2 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι υπόλευκο με πολύ σκούρα ιώδες έως μαύρη κηλίδα στην περιοχή γύρω από τον οφθαλμικό δακτύλιο που καταλαμβάνει περίπου το 1/5 της συνολικής επιφάνειας. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι κυκλικό, ενώ σε κάθετη τομή είναι κυκλικό προς ελαφρώς ελλειπτικό. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,1 – 1,2 εκ., το πλάτος τους 0,9 – 1 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 352,2 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 – 25 °C ( ελάχιστο 10 °C και μέγιστο 39 °C) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74% (ελάχιστο 40% και μέγιστο 97,5%).
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), μηδενική αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci), μεγάλη αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae) και ελάχιστη αντοχή σε λυριόμυζα (Liriomyza trifolii).
Στη διαδικασία αξιολόγησης των καρπών και έπειτα από μετρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο μελετήθηκαν κάποια χαρακτηριστικά όπως ο χρόνος βρασμού, η ύπαρξη ή όχι της αίσθησης κατανάλωσης φυτικών ινών, σημαντικά για το προϊόν έτσι ώστε να το κάνουν ανταγωνιστικό και περιζήτητο από τους καταναλωτές. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 45 λεπτά, τα σπέρματα φουσκώσανε μετά από 10 ώρες μούλιασμα, ενώ η αίσθηση κατανάλωσης φυτικών ινών ήταν μηδενική.
Τέλος όσον αφορά την απόδοση της συγκεκριμένης ποικιλίας αυτή μετρήθηκε σε 24,21 gr/φυτό. Η παραγωγή κυμάνθηκε σε όχι καλό επίπεδο σε σχέση με τις αποδόσεις των εμπορεύσιμων ποικιλιών που κυμαίνονται στα 47 gr/φυτό.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει ενδιαφέρον και αξίζει να μελετηθεί σε μια νέα πιο εξειδικευμένη αξιολόγηση που να περιλαμβάνει όλες τις φυσικοχημικές ιδιότητες των φασολιών που προορίζονται για ξηρή κατανάλωση.
5. Φασόλι γίγαντας
1. Θεοδώριανα Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και ύψος που ξεπερνά τα 3 μέτρα. Χρώμα βλαστών πράσινο. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 25,5 Χ 26,5 εκ., χρώματος μέτρια πράσινου με ελαφριά έως μέτρια ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 7,5 – 14,6 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 10 – 20, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου λευκό με αχνές ιώδεις νευρώσεις και πτερύγων λευκό με αχνές ιώδεις νευρώσεις.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 11,8 – 12,7 εκ., πλάτος 1,4 – 1,9 εκ. και πάχος 0,9 – 1,5 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται υποκίτρινο, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι καρδιόσχημα στενό, η υφή της επιδερμίδας τους είναι άγρια με ζάρες, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 1 – 3, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως οξύ, ο στύλος εμφανίζεται κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 1 – 1,8 εκ. Ποδίσκος 0,8 – 2,7 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι λευκό. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι αχλαδόμορφο. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 1,9 – 2,3 εκ., το πλάτος τους 0,75 – 1,7 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 1176,1 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών, αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες κατά την καρπόδεση. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 – 25 °C ( ελάχιστο 10 °C και μέγιστο 39 °C) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74% (ελάχιστο 40% και μέγιστο 97,5%), αλλά στις συνθήκες αυτές δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κατά το στάδιο της καρπόδεσης.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), μέτρια αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci), μεγάλη αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae) και μεγάλη αντοχή σε λυριόμυζα (Liriomyza trifolii).
Στη διαδικασία αξιολόγησης των καρπών και έπειτα από μετρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο μελετήθηκαν κάποια χαρακτηριστικά σημαντικά για το προϊόν έτσι ώστε να το κάνουν ανταγωνιστικό και περιζήτητο από τους καταναλωτές. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ο χρόνος βρασμού, αν χρειάζεται ή όχι μούλιασμα και η ύπαρξη ή όχι της αίσθησης κατανάλωσης φυτικών ινών. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 41 λεπτά, φουσκώσανε μετά από 10 ώρες μούλιασμα, ενώ η αίσθηση κατανάλωσης φυτικών ινών ήταν μηδενική.
Τέλος όσον αφορά την απόδοση της συγκεκριμένης ποικιλίας αυτή μετρήθηκε σε 12,85 gr/φυτό. Η παραγωγή κυμάνθηκε σε ασήμαντο επίπεδο σε σχέση με τις αποδόσεις των εμπορεύσιμων ποικιλιών που κυμαίνονται στα 95 gr/φυτό. Ο λόγος που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης και εμπόδισαν την παραγωγή καρπών.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει ενδιαφέρον και αξίζει να μελετηθεί σε συνθήκες ορεινών και ημιορεινών περιοχών, όπου η θερμοκρασία κατά τις νυχτερινές ώρες πέφτει αρκετά ώστε να πραγματοποιείται ικανοποιητικά η καρπόδεση, σε μια νέα αξιολόγηση που να περιλαμβάνει όλες τις φυσικοχημικές ιδιότητες των φασολιών που προορίζονται για ξηρή κατανάλωση.
2. Κάψαλα Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και ύψος που ξεπερνά τα 3 μέτρα. Χρώμα βλαστών πράσινο. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 25,5 Χ 26,5 εκ., χρώματος μέτρια πράσινου με ελαφριά έως μέτρια ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 10,5 – 18,8 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 10 – 25, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου λευκό με αχνές ιώδεις νευρώσεις και πτερύγων λευκό με αχνές ιώδεις νευρώσεις.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 12 – 13 εκ., πλάτος 1,5 – 2,5 εκ. και πάχος 1 – 1,5 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό πράσινο και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται υποκίτρινο, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι καρδιόσχημο στενό, η υφή της επιδερμίδας τους είναι άγρια με ζάρες, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 1 – 3, η κυρτότητα του λοβού είναι κοίλη, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως οξύ, ο στύλος εμφανίζεται κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 1 – 1,8 εκ. Ποδίσκος 1,3 – 2,5 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι λευκό. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι ελαφρώς νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι ελλειπτικό. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 2,1 – 2,55 εκ., το πλάτος τους 1,25 – 2,4 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 1561 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών, αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες κατά την καρπόδεση. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 – 25 °C ( ελάχιστο 10 °C και μέγιστο 39 °C) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74% (ελάχιστο 40% και μέγιστο 97,5%), αλλά στις συνθήκες αυτές δημιουργείται σημαντικό πρόβλημα εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών κατά το στάδιο της καρπόδεσης.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μεγάλη αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), ελάχιστη αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci), μέτρια αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae) και ελάχιστη αντοχή σε λυριόμυζα (Liriomyza trifolii).
Στη διαδικασία αξιολόγησης των καρπών και έπειτα από μετρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο μελετήθηκαν κάποια χαρακτηριστικά σημαντικά για το προϊόν έτσι ώστε να το κάνουν ανταγωνιστικό και περιζήτητο από τους καταναλωτές. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ο χρόνος βρασμού, αν χρειάζεται ή όχι μούλιασμα και η ύπαρξη ή όχι της αίσθησης κατανάλωσης φυτικών ινών. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 45 λεπτά, φουσκώσανε μετά από 10 ώρες μούλιασμα, ενώ η αίσθηση κατανάλωσης φυτικών ινών ήταν μηδενική.
Τέλος όσον αφορά την απόδοση της συγκεκριμένης ποικιλίας αυτή μετρήθηκε σε 1,62 gr/φυτό. Η παραγωγή κυμάνθηκε σε ασήμαντο επίπεδο σε σχέση με τις αποδόσεις των εμπορεύσιμων ποικιλιών που κυμαίνονται στα 95 gr/φυτό. Ο λόγος που οδήγησε σε αυτό το αποτέλεσμα ήταν οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες που αναπτύχθηκαν κατά τη διάρκεια της καρπόδεσης και εμπόδισαν την παραγωγή καρπών.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει ενδιαφέρον και αξίζει να μελετηθεί σε συνθήκες ορεινών και ημιορεινών περιοχών, όπου η θερμοκρασία κατά τις νυχτερινές ώρες πέφτει αρκετά ώστε να πραγματοποιείται ικανοποιητικά η καρπόδεση, σε μια νέα αξιολόγηση που να περιλαμβάνει όλες τις φυσικοχημικές ιδιότητες των φασολιών που προορίζονται για ξηρή κατανάλωση.
6. Βίγνα (Μαυρομάτικο φασόλι)
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό αναρριχώμενο με μεγαλύτερη ταχύτητα ανάπτυξης από αυτή του μάρτυρα και ύψος που ξεπερνά τα 2 μέτρα. Χρώμα βλαστών πράσινο. Φύλλα τριγωνικά με μέγεθος 24 Χ 23 εκ., χρώματος μέτρια πράσινου με μέτρια ρυτίδωση, μυτερή κορυφή και μήκος μίσχου 4,5 – 12 εκ. Αριθμός ανθέων ανά ταξιανθία 2 – 5, βράκτια μικρού μεγέθους, χρώμα πέτασου υπόλευκο – ελαφρώς κιτρινίζων στο κέντρο και πτερύγων λευκό – ελαφρώς ιωδίζων στο κέντρο.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: μήκος 15,5 – 20 εκ., πλάτος 0,7 – 1 εκ. και πάχος 0,6 – 0,8 εκ. Το χρώμα τους είναι ανοιχτό έως μέτρια πράσινο και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται υποκίτρινο, το σχήμα σε κάθετη τομή ενδιαμέσου του σπόρου είναι καρδιόσχημο στενό, η υφή της επιδερμίδας τους είναι λεία προς άγρια, ο αριθμός των σπερμάτων ανά χέδρωπα κυμαίνεται από 10 – 17, η κυρτότητα του λοβού είναι κυρτό, το σχήμα της άκρης χαρακτηρίζεται ως οξύ, ο στύλος εμφανίζεται μικρός και ελαφρά κυρτός και το μήκος της μύτης ποικίλει από 0,4 – 0,8 εκ. Ποδίσκος 0,2 – 0,3 εκ.
Το χρώμα των σπερμάτων είναι υπόλευκο με μια μικρή μαύρη κηλίδα γύρω από τον οφθαλμικό δακτύλιο. Χρώμα οφθαλμικού δακτυλίου λευκό. Το σχήμα σε κατά μήκος τομή είναι ελαφρώς ωοειδές προς νεφροειδές, ενώ σε κάθετη τομή είναι ωοειδές. Το μήκος τους βρίσκεται μεταξύ 0,85 – 1,05 εκ., το πλάτος τους 0,6 – 0,75 εκ. και το βάρος 1000 σπόρων είναι 151,3 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών, αρκετά χαμηλές θερμοκρασίες κατά την καρπόδεση. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κατάλληλες κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 – 25 °C (ελάχιστο 10 °C και μέγιστο 39 °C) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 74% (ελάχιστο 40% και μέγιστο 97,5%).
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν τις φασολιές. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μέτρια αντοχή σε προσβολή από αφίδες (Aphis fabae), μεγάλη αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci), πολύ μεγάλη αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae) και μέτρια αντοχή σε λυριόμυζα (Liriomyza trifolii).
Στη διαδικασία αξιολόγησης των καρπών και έπειτα από μετρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο μελετήθηκαν κάποια χαρακτηριστικά σημαντικά για το προϊόν έτσι ώστε να το κάνουν ανταγωνιστικό και περιζήτητο από τους καταναλωτές. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι ο χρόνος βρασμού και η ύπαρξη ή όχι της αίσθησης κατανάλωσης φυτικών ινών. Για την συγκεκριμένη ποικιλία ο χρόνος βρασμού μετρήθηκε στα 50 λεπτά, ενώ η αίσθηση κατανάλωσης φυτικών ινών ήταν ελάχιστη.
Τέλος όσον αφορά την απόδοση της συγκεκριμένης ποικιλίας αυτή μετρήθηκε σε 16 φυτά. Η συγκομιδή διήρκησε για το ίδιο χρονικό διάστημα με αυτή του μάρτυρα. Η παραγωγή κυμάνθηκε σε πολύ καλό επίπεδο σε σχέση με τον μάρτυρα και ήταν για την υπό αξιολόγηση ποικιλία 22,83gr/φυτό, ενώ ή απόδοση του μάρτυρα για το χρονικό διάστημα που μετρήθηκε η συγκομιδή ήταν 13,06gr/ φυτό.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να μελετηθεί σε μια νέα πιο εξειδικευμένη αξιολόγηση που να περιλαμβάνει όλες τις φυσικοχημικές ιδιότητες των μαυρομάτικων φασολιών.
7. Πιπεριά
1. (κέρατο) Πρέβεζα
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Τα σπορόφυτα είναι μέτρια κοκκινωπά (ύπαρξη ανθοκυάνης). Φυτό ορθόκλαδο, με ύψος που ξεπερνά τα 116 εκ. Ο κεντρικός βλαστός διακλαδίζεται στα 26 εκ. περίπου και έχει μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα τα οποία κυμαίνονται από 8 έως 21 εκ. Τα νεαρά σχηματιζόμενα γόνατα είναι μέτρια κοκκινωπά τα οποία στη συνέχεια γίνονται πράσινα και χωρίς τριχίδια. Τα φύλλα είναι μεγάλα (13,5 – 30,5 Χ 6,3 – 14,2), λογχοειδή, λεία, με μέτριο κυματισμό στην περιφέρεια και ελάχιστο στο εσωτερικό, μέτριου πράσινου χρώματος, με ημικρεμαστό μίσχο μήκους 11 – 18,5 εκ.
Τα άνθη εμφανίζονται κατά μόνας στις διακλαδώσεις των βλαστών. Ο ποδίσκος τους είναι κρεμαστός με αποτέλεσμα τα άνθη να κοιτάνε προς τα κάτω. Τα σέπαλα είναι πράσινα, μικρά περίπου 4 χιλιοστά και τα πέταλα λευκά, μεγάλα περίπου 15 χιλιοστά. Ο στύλος έχει υποκίτρινο χρώμα και οι ανθήρες έχουν δύο λοβούς χρώματος σκούρο μπλε. Ο στύλος εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ύψος από τους ανθήρες.
Ο καρπός είναι επιμήκης και στενόμακρος, δηλαδή έχει σχήμα κεράτου, με τις διαστάσεις του να κυμαίνονται στο μήκος 10 εκ. και στη διάμετρο 2,38 εκ. Η εμφάνιση του είναι έντονα γυαλιστερή, λεία, με μέτριο κυματισμό στη βάση του περικαρπίου και ελαφρύ στο υπόλοιπο τμήμα του. Το χρώμα του σε νεαρή ηλικία είναι ανοιχτό πράσινο αλλά στην πορεία και κατά τη φυσιολογική ωρίμανση γίνεται έντονα κόκκινο. Το πάχος της σάρκας είναι περίπου 3 χιλιοστά. Η ωοθήκη είναι δίχωρη. Ο μέσος όρος του βάρους του καρπού είναι 20,88 γρ. Ο ποδίσκος έχει μήκος Μ.Ο. 2,9 εκ. Η γεύση του είναι έντονη και αρκετά γλυκιά. Ο σπόρος είναι λείος, ελλειψοειδής, πεπλατυσμένος, με διατάσεις 4,5 Χ 5,5 χιλιοστά και μέσο όρο βάρους 1000 σπόρων 7,86 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών και όχι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κλιματολογικές συνθήκες: α) Εαρινή καλλιέργεια μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 25 – 30 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 72,5 – 76,5% , β) Φθινοπωρινή καλλιέργεια μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 – 18 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75– 85%.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν την πιπεριά. Η συγκεκριμένη ποικιλία για όσον αφορά τους εχθρούς, εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε αφίδες (Aphis gossypii). Όσο για τις ασθένειες εμφάνισε μεγάλη αντοχή σε προσβολή από ωίδιο (Sphaerotheca fuliginea). Η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας στην προσβολή από αφίδες ήταν καλύτερη από αυτή του μάρτυρα αλλά ίδια στην προσβολή από ωίδιο.
Στη διαδικασία αξιολόγησης των καρπών και έπειτα από μετρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο μελετήθηκαν κάποια χαρακτηριστικά σημαντικά για το προϊόν έτσι ώστε να το κάνουν ανταγωνιστικό για τους παραγωγούς και περιζήτητο από τους καταναλωτές. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά (γεύση, άρωμα, υφή) και η ύπαρξη ή όχι σπερμάτων στον καρπό. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μικρότερο αριθμό σπερμάτων σε σχέση με τον μάρτυρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη ποικιλία υπήρξε ιδιαιτέρως γευστική με έντονο άρωμα, λεία υφή και μέτριο μέγεθος καρπών. Ο μέσος όρος βάρους ανά καρπό υπολογίσθηκε για τη συγκεκριμένη ποικιλία: α) εαρινή καλλιέργεια 13,02 gr, β) φθινοπωρινή καλλιέργεια 20,88 gr.
Τέλος όσον αφορά την απόδοση της συγκεκριμένης ποικιλίας και το συνολικό αριθμό καρπών, αυτά μετρήθηκαν σε 10 φυτά. Η παραγωγή κυμάνθηκε σε καλό επίπεδο σε σχέση με τον μάρτυρα και ήταν για την υπό αξιολόγηση ποικιλία: α) εαρινή καλλιέργεια 19765,19 gr και ο συνολικός αριθμός καρπών που συγκομίσθηκαν ήταν 1518, β) φθινοπωρινή καλλιέργεια 20153 gr και ο συνολικός αριθμός καρπών που συγκομισθήκαν ήταν 965. Στην εαρινή περίοδο η απόδοση ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από του μάρτυρα (16013,89 gr), αλλά στην φθινοπωρινή λίγο υστέρησε (22522 gr).
2. (κέρατο) Παλαιοκάτουνο Άρτας Ι
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Τα σπορόφυτα είναι μέτρια κοκκινωπά (ύπαρξη ανθοκυάνης). Φυτό ορθόκλαδο, με ύψος που ξεπερνά τα 200 εκ. Ο κεντρικός βλαστός διακλαδίζεται στα 56 εκ. περίπου και έχει μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα τα οποία κυμαίνονται από 10 έως 20 εκ. Τα νεαρά σχηματιζόμενα γόνατα είναι κοκκινωπά τα οποία παραμένουν κόκκινα όσο προχωρά η ωρίμανση και δεν φέρουν τριχίδια. Τα φύλλα είναι μεγάλα (15,5 – 28 Χ 8 – 14), λογχοειδή, μέτρια στιλπνά, με έντονο κυματισμό στην περιφέρεια και ελάχιστο στο εσωτερικό, μέτριου πράσινου χρώματος, με ημικρεμαστό μίσχο μήκους 7,5 – 16,5 εκ.
Τα άνθη εμφανίζονται κατά μόνας στις διακλαδώσεις των βλαστών. Ο ποδίσκος τους είναι ημικρεμαστός. Τα σέπαλα είναι πράσινα, μικρά περίπου 4 χιλιοστά και τα πέταλα λευκά, μεγάλα περίπου 15 χιλιοστά. Ο στύλος έχει υποκίτρινο χρώμα και οι ανθήρες έχουν δύο λοβούς χρώματος σκούρο μπλε. Ο στύλος εμφανίζεται σε μικρότερο ύψος από τους ανθήρες.
Ο καρπός είναι επιμήκης και στενόμακρος, δηλαδή έχει σχήμα κεράτου, με τις διαστάσεις του να κυμαίνονται στο μήκος 14,69 εκ. και στη διάμετρο 2,56 εκ. Η εμφάνιση του είναι έντονα γυαλιστερή, λεία, με μέτριο κυματισμό στη βάση του περικαρπίου και ελαφρύ στο υπόλοιπο τμήμα του. Το χρώμα του σε νεαρή ηλικία είναι ανοιχτό πράσινο αλλά στην πορεία και κατά τη φυσιολογική ωρίμανση γίνεται έντονα κόκκινο. Το πάχος της σάρκας είναι περίπου 3 χιλιοστά. Η ωοθήκη είναι δίχωρη. Ο μέσος όρος του βάρους του καρπού είναι 16,44 γρ. Ο ποδίσκος έχει μήκος Μ.Ο. 4,1 εκ. Η γεύση του είναι έντονη και αρκετά γλυκιά. Ο σπόρος είναι λείος, ελλειψοειδής, πεπλατυσμένος, με διατάσεις 3,8 Χ 5 χιλιοστά και μέσο όρο βάρους 1000 σπόρων 5,07 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών και όχι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κλιματολογικές συνθήκες: α) Εαρινή καλλιέργεια μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 25 – 30 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 72,5 – 76,5% , β) Φθινοπωρινή καλλιέργεια μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 – 18 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75– 85%.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν την πιπεριά. Η συγκεκριμένη ποικιλία για όσον αφορά τους εχθρούς, εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε αφίδες (Aphis gossypii). Όσο για τις ασθένειες εμφάνισε μέτρια αντοχή σε προσβολή από ωίδιο (Sphaerotheca fuliginea). Η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας στην προσβολή από αφίδες ήταν καλύτερη από αυτή του μάρτυρα αλλά χειρότερη στην προσβολή από ωίδιο. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μικρότερο αριθμό σπερμάτων σε σχέση με τον μάρτυρα. Ο μέσος όρος βάρους ανά καρπό υπολογίσθηκε για τη συγκεκριμένη ποικιλία: α) εαρινή καλλιέργεια 9,72 gr, β) φθινοπωρινή καλλιέργεια 16,44 gr.
Τέλος όσον αφορά την απόδοση της συγκεκριμένης ποικιλίας και το συνολικό αριθμό καρπών, αυτά μετρήθηκαν σε 10 φυτά. Η παραγωγή κυμάνθηκε σε διαφορετικό επίπεδο σε σχέση με τον μάρτυρα στις 2 καλλιεργητικές περιόδους και ήταν για την υπό αξιολόγηση ποικιλία: α) εαρινή καλλιέργεια 7104,74 gr και ο συνολικός αριθμός καρπών που συγκομίσθηκαν ήταν 731, β) φθινοπωρινή καλλιέργεια 22558 gr και ο συνολικός αριθμός καρπών που συγκομισθήκαν ήταν 1372. Στην εαρινή περίοδο η απόδοση ήταν κατά πολύ μικρότερη από του μάρτυρα (16013,89 gr), αλλά στην φθινοπωρινή μεγαλύτερη (22522 gr).
3. (φλασκοκέρατο) Παλαιοκάτουνο Άρτας ΙΙ
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Τα σπορόφυτα είναι μέτρια κοκκινωπά (ύπαρξη ανθοκυάνης). Φυτό ορθόκλαδο, με ύψος που ξεπερνά τα 203 εκ. Ο κεντρικός βλαστός διακλαδίζεται στα 52 εκ. περίπου και έχει μεγάλα μεσογονάτια διαστήματα τα οποία κυμαίνονται από 9 έως 19 εκ. Τα νεαρά σχηματιζόμενα γόνατα είναι κοκκινωπά τα οποία παραμένουν κόκκινα όσο προχωρά η ωρίμανση και δεν φέρουν τριχίδια. Τα φύλλα είναι μεγάλα (16 – 28,5 Χ 9 – 15,5), λογχοειδή, μέτρια στιλπνά, με ελαφρύ κυματισμό στην περιφέρεια και μέτριο στο εσωτερικό, μέτριου πράσινου χρώματος, με ημικρεμαστό μίσχο μήκους 8,5 – 16 εκ.
Τα άνθη εμφανίζονται κατά μόνας στις διακλαδώσεις των βλαστών. Ο ποδίσκος τους είναι κρεμαστός. Τα σέπαλα είναι πράσινα, μικρά περίπου 5,5 χιλιοστά και τα πέταλα λευκά, μεγάλα περίπου 16,5 χιλιοστά. Ο στύλος έχει υποκίτρινο χρώμα και οι ανθήρες έχουν δύο λοβούς χρώματος σκούρο μπλε. Ο στύλος εμφανίζεται σε μεγαλύτερο ύψος από τους ανθήρες.
Ο καρπός είναι επιμήκης στενόμακρος με τριγωνική διατομή, με τις διαστάσεις του να κυμαίνονται στο μήκος 9,41 εκ. και στη διάμετρο 3,13 εκ. Η εμφάνιση του είναι έντονα γυαλιστερή, λεία, με ελάχιστο έως καθόλου κυματισμό. Το χρώμα του σε νεαρή ηλικία είναι σκούρο πράσινο αλλά στην πορεία και κατά τη φυσιολογική ωρίμανση γίνεται πρασινο-κόκκινο. Το πάχος της σάρκας είναι περίπου 3 χιλιοστά. Η ωοθήκη είναι τρίχωρη ή δίχωρη. Ο μέσος όρος του βάρους του καρπού είναι 23,50 γρ. Ο ποδίσκος έχει μήκος Μ.Ο. 4,04 εκ. Η γεύση του είναι έντονη και αρκετά γλυκιά. Ο σπόρος είναι λείος, ελλειψοειδής, πεπλατυσμένος, με διατάσεις 3,8 Χ 4,5 χιλιοστά και μέσο όρο βάρους 1000 σπόρων 6,00 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών και όχι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κλιματολογικές συνθήκες: α) Εαρινή καλλιέργεια μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 25 – 30 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 72,5 – 76,5% , β) Φθινοπωρινή καλλιέργεια μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 – 18 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75– 85%.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν την πιπεριά. Η συγκεκριμένη ποικιλία για όσον αφορά τους εχθρούς, εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε αφίδες (Aphis gossypii). Όσο για τις ασθένειες εμφάνισε μέτρια αντοχή σε προσβολή από ωίδιο (Sphaerotheca fuliginea). Η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας στην προσβολή από αφίδες ήταν καλύτερη από αυτή του μάρτυρα αλλά χειρότερη στην προσβολή από ωίδιο. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε περίπου τον ίδιο αριθμό σπερμάτων σε σχέση με αυτόν του μάρτυρα. Ο μέσος όρος βάρους ανά καρπό υπολογίσθηκε για τη συγκεκριμένη ποικιλία: α) εαρινή καλλιέργεια 15,61 gr, β) φθινοπωρινή καλλιέργεια 23,50 gr.
Τέλος όσον αφορά την απόδοση της συγκεκριμένης ποικιλίας και το συνολικό αριθμό καρπών, αυτά μετρήθηκαν σε 10 φυτά. Η παραγωγή κυμάνθηκε σε αρκετά χαμηλότερο επίπεδο σε σχέση με τον μάρτυρα και ήταν για την υπό αξιολόγηση ποικιλία: α) εαρινή καλλιέργεια 4417,84 gr και ο συνολικός αριθμός καρπών που συγκομίσθηκαν ήταν 283, β) φθινοπωρινή καλλιέργεια 11328 gr και ο συνολικός αριθμός καρπών που συγκομισθήκαν ήταν 482. Στην εαρινή περίοδο η απόδοση ήταν κατά πολύ μικρότερη από του μάρτυρα (16013,89 gr), όπως και στη φθινοπωρινή (22522 gr).
8. Μελιτζάνα
1. (φλάσκα λευκή) Παλαιοκάτουνο Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Τα σπορόφυτα είναι πράσινα. Φυτό ορθόκλαδο, με ύψος που ξεπερνά τα 180 εκ. Ο κεντρικός βλαστός διακλαδίζεται στα 50 εκ. Χρώμα βλαστών πράσινο με χνούδι. Τα φύλλα είναι μεγάλα (33,5 Χ 27), σχεδόν βελούδινα, λοβωτά (7 λοβούς), με μέτριες έως αβαθείς λοβώσεις, με κυματοειδείς περιθώρια, χωρίς αγκάθια, ανοιχτού πράσινου χρώματος, με μίσχο μήκους 9 – 12 εκ.
Τα άνθη εμφανίζονται σε ταξιανθίες 1 – 3 ανθέων. Το μέγεθός τους είναι μεγάλο, με σέπαλα πράσινα μήκους 25 χιλιοστών περίπου, και πέταλα μωβ μήκους 30 χιλιοστών περίπου. Ο στύλος έχει λευκό χρώμα και οι 6 ανθήρες έχουν δύο λοβούς χρώματος βαθύ κίτρινο. Ο στύλος εμφανίζεται σε ελαφρώς μεγαλύτερο ύψος από αυτό των ανθήρων.
Ο καρπός είναι σφαιρικός με εσοχή στο κάτω μέρος, με τις διαστάσεις του να κυμαίνονται στο μήκος 9,04 εκ. και στη διάμετρο 10,36 εκ. Η εμφάνιση του είναι έντονα γυαλιστερή και λεία, χωρίς ραβδώσεις. Το χρώμα του σε νεαρή ηλικία είναι υπόλευκο αλλά στην πορεία και κατά τη φυσιολογική ωρίμανση γίνεται κίτρινο. Ο κάλυκας είναι μεγάλος (περίπου 5 εκ.), χωρίς αγκάθια, με λίγες μόνο ρυτίδες. Το χρώμα της σάρκας είναι λευκό. Ο μέσος όρος του βάρους του καρπού είναι 235,21 γρ. Ο ποδίσκος έχει μήκος 3 – 3,5 εκ. Η γεύση του είναι έντονη και αρκετά γλυκιά χωρίς την πικράδα που έχουν οι μελιτζάνες του εμπορίου. Ο σπόρος είναι χρώματος ανοιχτού καφέ, λείος, ωοειδής, πεπλατυσμένος, με διατάσεις 2,9 Χ 3,4 χιλιοστά και μέσο όρο βάρους 1000 σπόρων 3,00 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών και όχι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κλιματολογικές συνθήκες: α) Εαρινή καλλιέργεια μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 25 – 30 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 72,5 – 76,5% , β) Φθινοπωρινή καλλιέργεια μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 15 – 18 °C και μ.ο. σχετικής υγρασίας 75– 85%.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν την μελιτζάνα. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μεγάλη αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci) και μέτρια αντοχή σε προσβολή από τετράνυχο (Tetranychus spp.).
Στη διαδικασία αξιολόγησης των καρπών και έπειτα από μετρήσεις που έγιναν στο εργαστήριο μελετήθηκαν κάποια χαρακτηριστικά σημαντικά για το προϊόν έτσι ώστε να το κάνουν ανταγωνιστικό για τους παραγωγούς και περιζήτητο από τους καταναλωτές. Τα χαρακτηριστικά αυτά είναι η ύπαρξη πικράδας μετά το μαγείρεμα, ο αριθμός σπερμάτων στον καρπό και το πάχος της επιδερμίδας του καρπού. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μηδενική αίσθηση πικράδας μετά το μαγείρεμα, μικρό σχετικά αριθμό σπερμάτων, πολύ λεπτή επιδερμίδα και εξαιρετική γεύση.
Ο μέσος όρος βάρους ανά καρπό υπολογίσθηκε για τη συγκεκριμένη ποικιλία: α) εαρινή καλλιέργεια 235,21 gr, β) φθινοπωρινή καλλιέργεια 212,02 gr.
Τέλος όσον αφορά την απόδοση της συγκεκριμένης ποικιλίας και το συνολικό αριθμό καρπών, αυτά μετρήθηκαν σε 10 φυτά. Η παραγωγή κυμάνθηκε σε καλό επίπεδο σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες και ήταν για την υπό αξιολόγηση ποικιλία: α) εαρινή καλλιέργεια 16464,70 γρ και ο συνολικός αριθμός καρπών που συγκομίσθηκαν ήταν 70 και β) φθινοπωρινή καλλιέργεια 11660,90 γρ και 55 καρποί.
2. (φλάσκα μαύρη) Παλαιοκάτουνο Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Τα σπορόφυτα είναι πράσινα. Φυτό ορθόκλαδο, με ύψος που φτάνει 167 εκ. Ο κεντρικός βλαστός διακλαδίζεται στα 37,5 εκ. Χρώμα βλαστών πράσινο με χνούδι. Τα φύλλα είναι μεγάλα (41 Χ 31), σχεδόν βελούδινα, λοβωτά (7 λοβούς), με μέτριες έως αβαθείς λοβώσεις, με κυματοειδείς περιθώρια, χωρίς αγκάθια, ανοιχτού πράσινου χρώματος, με μίσχο μήκους 9 – 15 εκ.
Τα άνθη εμφανίζονται σε ταξιανθίες 1 – 4 ανθέων. Το μέγεθός τους είναι μεγάλο, με σέπαλα πράσινα μήκους 23 χιλιοστών περίπου, και πέταλα μωβ μήκους 31 χιλιοστών περίπου. Ο στύλος έχει λευκό χρώμα και οι 6 ανθήρες έχουν δύο λοβούς χρώματος βαθύ κίτρινο. Ο στύλος εμφανίζεται στο ίδιο ύψος με αυτό των ανθήρων.
Ο καρπός είναι φλάσκα σφαιρική με εσοχή στο κάτω μέρος, με τις διαστάσεις του να κυμαίνονται στο μήκος 11,6 εκ. και στη διάμετρο 7,2 εκ. Η εμφάνιση του είναι έντονα γυαλιστερή και λεία, χωρίς ραβδώσεις. Το χρώμα του σε νεαρή ηλικία είναι σκούρο μωβ και στην πορεία κατά τη φυσιολογική ωρίμανση παραμένει σκούρο μωβ. Ο κάλυκας είναι μεγάλος (περίπου 5 εκ.), χωρίς αγκάθια, με λίγες μόνο ρυτίδες. Το χρώμα της σάρκας είναι υπόλευκο. Ο μέσος όρος του βάρους του καρπού είναι 226,25 γρ. Ο ποδίσκος έχει μήκος 3,5 – 5 εκ. Η γεύση του είναι έντονη με ελαφρύ το αίσθημα της πικράδας. Ο σπόρος είναι χρώματος ανοιχτού καφέ, λείος, ωοειδής, πεπλατυσμένος, με διατάσεις 3,2 Χ 3,9 χιλιοστά και μέσο όρο βάρους 1000 σπόρων 6,00 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών και όχι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 25 – 30 οC (ελάχιστο 13 οC και μέγιστο 43 οC) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 72,5 – 76,5% (ελάχιστο 37% και μέγιστο 99,9%).
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν την μελιτζάνα. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μεγάλη αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci) και μέτρια αντοχή σε προσβολή από τετράνυχο (Tetranychus spp.).
Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε ελάχιστη αίσθηση πικράδας μετά το μαγείρεμα, μεγάλο σχετικά αριθμό σπερμάτων, μέτριο πάχος επιδερμίδας και πολύ καλή γεύση. Ο μέσος όρος βάρους ανά καρπό υπολογίσθηκε για τη συγκεκριμένη ποικιλία στα 226,25 gr.
Τέλος όσον αφορά την απόδοση της συγκεκριμένης ποικιλίας και το συνολικό αριθμό καρπών, αυτά μετρήθηκαν σε 10 φυτά. Η παραγωγή κυμάνθηκε σε μέτριο επίπεδο σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες και ήταν για την υπό αξιολόγηση ποικιλία 12896,25 γρ. και ο συνολικός αριθμός καρπών που συγκομίσθηκαν ήταν 57. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει μικρό ενδιαφέρον και αξίζει να καλλιεργηθεί για τις πολύ καλές γευστικές ιδιότητες που έχει.
3. (στενόμακρη μαύρη) Κωστακιοί Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Τα σπορόφυτα είναι πράσινα. Φυτό ορθόκλαδο, με ύψος που φτάνει τα 175 εκ. Ο κεντρικός βλαστός διακλαδίζεται στα 54 εκ. Χρώμα βλαστών πράσινο με χνούδι. Τα φύλλα είναι μεγάλα (38,5 Χ 20,5), σχεδόν βελούδινα, λοβωτά (9 λοβούς), με μέτριες έως αβαθείς λοβώσεις, με κυματοειδείς περιθώρια, χωρίς αγκάθια, ανοιχτού πράσινου χρώματος, με μίσχο μήκους 9 – 14 εκ.
Τα άνθη εμφανίζονται σε ταξιανθίες 1 – 4 ανθέων. Το μέγεθός τους είναι μεγάλο, με σέπαλα πράσινα μήκους 21 χιλιοστών περίπου, και πέταλα μωβ μήκους 31 χιλιοστών περίπου. Ο στύλος έχει λευκό χρώμα και οι 6 ανθήρες έχουν δύο λοβούς χρώματος βαθύ κίτρινο. Ο στύλος εμφανίζεται σε αρκετά μεγαλύτερο ύψος από αυτό των ανθήρων.
Ο καρπός είναι επιμήκης με ελαφριά ή χωρίς καμπυλότητα, με τις διαστάσεις του να κυμαίνονται στο μήκος 22 εκ. και στη διάμετρο 6 εκ. Η εμφάνιση του είναι έντονα γυαλιστερή και λεία, με λίγες ραβδώσεις. Το χρώμα του σε νεαρή ηλικία είναι σκούρο μωβ και στην πορεία κατά τη φυσιολογική ωρίμανση γίνεται μωβ με πολλές πυκνές λεπτές υπόλευκες γραμμώσεις. Ο κάλυκας είναι μεγάλος (περίπου 5 εκ.), χωρίς αγκάθια, με λίγες μόνο ρυτίδες. Το χρώμα της σάρκας είναι υπόλευκο. Ο μέσος όρος του βάρους του καρπού είναι 151,28 γρ. Ο ποδίσκος έχει μήκος 5 – 8 εκ. Η γεύση του είναι έντονη με ελαφρύ το αίσθημα της πικράδας. Ο σπόρος είναι χρώματος ανοιχτού καφέ, λείος, ωοειδής, πεπλατυσμένος, με διατάσεις 3,1 Χ 3,9 χιλιοστά και μέσο όρο βάρους 1000 σπόρων 4,333 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών και όχι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 25 – 30 °C (ελάχιστο 13 °C και μέγιστο 43 °C) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 72,5 – 76,5% (ελάχιστο 37% και μέγιστο 99,9%).
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί που προσβάλλουν την μελιτζάνα. Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μεγάλη αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci) και μέτρια αντοχή σε προσβολή από τετράνυχο (Tetranychus spp.). Η συγκεκριμένη ποικιλία εμφάνισε μέτρια αίσθηση πικράδας μετά το μαγείρεμα, μεγάλο αριθμό σπερμάτων, μέτριο πάχος επιδερμίδας και πολύ καλή γεύση. Ο μέσος όρος βάρους ανά καρπό υπολογίσθηκε για τη συγκεκριμένη ποικιλία στα 151,28 gr.
Τέλος όσον αφορά την απόδοση της συγκεκριμένης ποικιλίας και το συνολικό αριθμό καρπών, αυτά μετρήθηκαν σε 10 φυτά. Η παραγωγή κυμάνθηκε σε μικρό επίπεδο σε σχέση με τις άλλες ποικιλίες και ήταν για την υπό αξιολόγηση ποικιλία 7866,56γρ. και ο συνολικός αριθμός καρπών που συγκομίσθηκαν ήταν 52. Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει μικρό ενδιαφέρον και αξίζει να καλλιεργηθεί μόνο για τις πολύ καλές γευστικές ιδιότητες που έχει.
2.9. Αγγούρι
1. Ράμια Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό έρπων ή αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και ύψος που ξεπερνά τα 2 μέτρα και μήκος των 10 πρώτων μεσογονατίων διαστημάτων 139 εκ. Χρώμα βλαστών πράσινο. Φύλλα μεγάλα γωνιώδη με γωνία ακραίου λοβού οξεία με μέγεθος 19,8 Χ 19,8 εκ., αναλογία μήκους ακραίου λοβού/ελάσματος 1,7, χρώματος πράσινου με περιφέρεια οδοντωτή και λεία όψη.
Αριθμός αρσενικών ανθέων στα γόνατα 6 – 12 και θηλυκών 1. Χρώμα πετάλων κίτρινο. Ωοθήκη με πράσινα υαλώδη αραιά αγκαθάκια που στην άκρη τους φέρουν υαλώδεις τρίχες με διαφανείς αρθρώσεις.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: Μ.Ο. μήκους 21,51 εκ., Μ.Ο. διαμέτρου 3,7 εκ., Μ.Ο. αναλογίας μήκους/διαμέτρου καρπού 5,81 και Μ.Ο. αναλογίας διαμέτρου περιοχής σπόρων/διαμέτρου περιοχής καρπού 0,54. Το χρώμα τους στο εμπορικό στάδιο είναι ανοιχτό πράσινο με λευκές ραβδώσεις και μικρά μαύρα αραιά αγκάθια χωρίς λαιμό, και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται κίτρινο έως καφέ. Το σχήμα τους στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ροπαλοειδές, γωνιώδες και της κορυφής τους είναι κωνικό. Τα σπέρματα είναι ελλειψοειδή, υποκίτρινα, με διαστάσεις 4,5 Χ 10,8 χιλιοστά και μέσο βάρος 1000 σπόρων 3,633 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών και όχι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη. Καλλιεργείται και ως αναρριχώμενη αλλά και ως έρπουσα με καλά αποτελέσματα. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 – 26οC ( ελάχιστο 10 °C και μέγιστο 41 °C) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 80% (ελάχιστο 37% και μέγιστο 99,9%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 2405,22 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε πολύ καλό επίπεδο και ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα (1733,02 gr/φυτό).
Αριθμός καρπών. Η παραγωγή της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε ήταν 13 καρποί/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε πολύ καλό επίπεδο και ήταν κατά πολύ μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα (10 καρποί/φυτό).
Ύπαρξη ή όχι σπερμάτων. Για την συγκεκριμένη ποικιλία και όσον αφορά την ύπαρξη ή όχι αριθμού σπερμάτων είχαμε πολλά.
Ύπαρξη ή όχι πικρής γεύσης στον καρπό. Το αίσθημα πικράδας δεν υπήρχε στους καρπούς της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν την αγγουριά. Η συγκεκριμένη ποικιλία για όσον αφορά τους εχθρούς, εμφάνισε μεγάλη αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae) και μέτρια αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci). Όσο για τις ασθένειες εμφάνισε μέτρια αντοχή σε προσβολή από ωίδιο (Sphaerotheca fuliginea). Η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας στην προσβολή από τετράνυχο ήταν καλύτερη από αυτή του μάρτυρα.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να προωθηθεί στους τοπικούς καλλιεργητές εξαιτίας της καλής απόδοσης που έχει αλλά και να εγκατασταθεί στη συνείδηση των καταναλωτών για τις πολύ καλές γευστικές ιδιότητές της. Επιλέχθηκε για μια δεύτερη αξιολόγηση σε διαφορετικές συνθήκες ανάπτυξης κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
2. Παλαιοκάτουνο Άρτας Ι
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό έρπων ή αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και ύψος που ξεπερνά τα 2 μέτρα και μήκος των 10 πρώτων μεσογονατίων διαστημάτων 116 εκ. Χρώμα βλαστών πράσινο. Φύλλα μεγάλα γωνιώδη με γωνία ακραίου λοβού ορθή, μέγεθος 20,2 Χ 21 εκ., αναλογία μήκους ακραίου λοβού/ελάσματος 1,82, χρώματος μέτρια πράσινου, περιφέρεια μέτρια οδοντωτή, ελαφρύ κυματισμό και λεία όψη.
Αριθμός αρσενικών ανθέων στα γόνατα 6 – 12 και θηλυκών 1 - 2. Χρώμα πετάλων κίτρινο. Ωοθήκη με πράσινα υαλώδη αραιά αγκαθάκια που στην άκρη τους φέρουν υαλώδεις τρίχες με καφέ δακτυλίους στις αρθρώσεις.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: Μ.Ο. μήκους 20,13 εκ., Μ.Ο. διαμέτρου 3,77 εκ., Μ.Ο. αναλογίας μήκους/διαμέτρου καρπού 5,34 και Μ.Ο. αναλογίας διαμέτρου περιοχής σπόρων/διαμέτρου περιοχής καρπού 0,6. Το χρώμα τους στο εμπορικό στάδιο είναι ανοιχτό πράσινο με λευκές ραβδώσεις και μικρά μαύρα αραιά αγκάθια χωρίς λαιμό, και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται κίτρινο έως καφέ. Το σχήμα τους στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ροπαλοειδές, γωνιώδες και της κορυφής τους είναι κωνικό.
Τα σπέρματα είναι ελλειψοειδή, υποκίτρινα, με διαστάσεις 4,7 Χ 11,7 χιλιοστά και μέσο βάρος 1000 σπόρων 33,197 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών και όχι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη. Καλλιεργείται και ως αναρριχώμενη αλλά και ως έρπουσα με καλά αποτελέσματα. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 – 26 °C ( ελάχιστο 10 °C και μέγιστο 41 °C) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 80% (ελάχιστο 37% και μέγιστο 99,9%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 1254,64 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε όχι καλό επίπεδο και ήταν κατά πολύ μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (1733,02 gr/φυτό).
Αριθμός καρπών. Η παραγωγή της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε ήταν 7 καρποί/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε χαμηλό επίπεδο και ήταν αρκετά μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (10 καρποί/φυτό).
Ύπαρξη ή όχι σπερμάτων. Για την συγκεκριμένη ποικιλία είχαμε την ύπαρξη πολλών σπερμάτων στο εσωτερικό των καρπών.
Ύπαρξη ή όχι πικρής γεύσης στον καρπό. Όσον αφορά την ύπαρξη ή όχι της αίσθησης πικράδας στον καρπό είχαμε μια ενδιάμεση κατάσταση.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν την αγγουριά. Η συγκεκριμένη ποικιλία για όσον αφορά τους εχθρούς, εμφάνισε μέτρια αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae) και μέτρια αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci). Όσο για τις ασθένειες εμφάνισε πολύ μεγάλη αντοχή σε προσβολή από ωίδιο (Sphaerotheca fuliginea). Η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας στην προσβολή από τετράνυχο και από ωίδιο ήταν καλύτερη από αυτή του μάρτυρα.
3. Παλαιοκάτουνο Άρτας ΙΙ
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό έρπων ή αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και ύψος που ξεπερνά τα 2 μέτρα και μήκος των 10 πρώτων μεσογονατίων διαστημάτων 120,25 εκ. Χρώμα βλαστών πράσινο. Φύλλα μεγάλα γωνιώδη με γωνία ακραίου λοβού οξεία, μέγεθος 21 Χ 22 εκ., αναλογία μήκους ακραίου λοβού/ελάσματος 1,83, χρώματος μέτρια πράσινου, περιφέρεια με αραιές οδοντώσεις, ελαφρύ κυματισμό και λεία όψη.
Αριθμός αρσενικών ανθέων στα γόνατα 6 – 12 και θηλυκών 1 - 2. Χρώμα πετάλων κίτρινο. Ωοθήκη με πράσινα υαλώδη πυκνά αγκαθάκια που στην άκρη τους φέρουν υαλώδεις τρίχες με διαφανείς αρθρώσεις.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: Μ.Ο. μήκους 22,24 εκ., Μ.Ο. διαμέτρου 3,66 εκ., Μ.Ο. αναλογίας μήκους/διαμέτρου καρπού 6,08 και Μ.Ο. αναλογίας διαμέτρου περιοχής σπόρων/διαμέτρου περιοχής καρπού 0,5. Το χρώμα τους στο εμπορικό στάδιο είναι σκούρο πράσινο με αχνές λευκές ραβδώσεις στην αντίθετη άκρη από αυτή του ποδίσκου και μικρά μαύρα αραιά αγκάθια χωρίς λαιμό, και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται ανοιχτό κίτρινο. Το σχήμα τους στις περισσότερες περιπτώσεις είναι επίμηκες, γωνιώδες και της κορυφής τους είναι κωνικό.
Τα σπέρματα είναι ελλειψοειδή, υποκίτρινα, με διαστάσεις 3,85 Χ 8,8 χιλιοστά και μέσο βάρος 1000 σπόρων 5,633 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών και όχι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη. Καλλιεργείται και ως αναρριχώμενη αλλά και ως έρπουσα με καλά αποτελέσματα. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 – 26 °C (ελάχιστο 10 °C και μέγιστο 41 °C) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 80% (ελάχιστο 37% και μέγιστο 99,9%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 1272,91 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε όχι καλό επίπεδο και ήταν κατά πολύ μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (1733,02 gr/φυτό).
Αριθμός καρπών. Η παραγωγή της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε ήταν 7 καρποί/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε χαμηλό επίπεδο και ήταν αρκετά μικρότερη από αυτή του μάρτυρα (10 καρποί/φυτό).
Ύπαρξη ή όχι σπερμάτων. Για την συγκεκριμένη ποικιλία και όσον αφορά την ύπαρξη ή όχι αριθμού σπερμάτων είχαμε μια ενδιάμεση κατάσταση.
Ύπαρξη ή όχι πικρής γεύσης στον καρπό. Το αίσθημα πικράδας δεν υπήρχε στους καρπούς της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν την αγγουριά. Η συγκεκριμένη ποικιλία για όσον αφορά τους εχθρούς, εμφάνισε μέτρια αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae) και μέτρια αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci). Όσο για τις ασθένειες εμφάνισε ελάχιστη αντοχή σε προσβολή από ωίδιο (Sphaerotheca fuliginea). Η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας στην προσβολή από τετράνυχο ήταν καλύτερη από αυτή του μάρτυρα.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να προωθηθεί στους τοπικούς καλλιεργητές αλλά και να εγκατασταθεί στη συνείδηση των καταναλωτών για τις πολύ καλές γευστικές ιδιότητες που έχει.
4. Κιρκιζάτες Άρτας
Μορφολογικά χαρακτηριστικά
Φυτό έρπων ή αναρριχώμενο με μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης και ύψος που ξεπερνά τα 2 μέτρα και μήκος των 10 πρώτων μεσογονατίων διαστημάτων 167 εκ. Χρώμα βλαστών πράσινο. Φύλλα μεγάλα γωνιώδη με γωνία ακραίου λοβού οξεία, μέγεθος 16 Χ 16 εκ., αναλογία μήκους ακραίου λοβού/ελάσματος 1,78, χρώματος μέτρια πράσινου, περιφέρεια με αραιές οδοντώσεις, ελαφρύ κυματισμό και λεία όψη.
Αριθμός αρσενικών ανθέων στα γόνατα 10 – 20 και θηλυκών 1 - 2. Χρώμα πετάλων κίτρινο. Ωοθήκη με πράσινα υαλώδη πυκνά αγκαθάκια που στην άκρη τους φέρουν υαλώδεις τρίχες με διαφανείς αρθρώσεις.
Οι καρποί ποικίλουν όσον αφορά το μέγεθός τους και οι διαστάσεις τους κυμαίνονται ως εξής: Μ.Ο. μήκους 21,42 εκ., Μ.Ο. διαμέτρου 3,78 εκ., Μ.Ο. αναλογίας μήκους/διαμέτρου καρπού 5,67 και Μ.Ο. αναλογίας διαμέτρου περιοχής σπόρων/διαμέτρου περιοχής καρπού 0,55. Το χρώμα τους στο εμπορικό στάδιο είναι λευκοπράσινο με λευκές ραβδώσεις και μικρά μαύρα πυκνά αγκάθια χωρίς λαιμό, και στο στάδιο της φυσιολογικής ωρίμανσης γίνεται ανοιχτό κίτρινο έως καφέ. Το σχήμα τους στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ροπαλοειδές, γωνιώδες και της κορυφής τους είναι ωοειδές.
Τα σπέρματα είναι ελλειψοειδή, υποκίτρινα, με διαστάσεις 4,9 Χ 11 χιλιοστά και μέσο βάρος 1000 σπόρων 30,947 γρ.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Είναι μια ποικιλία που απαιτεί άμεσο ηλιακό φως για τον σχηματισμό καρπών και όχι χαμηλές θερμοκρασίες κατά την ανάπτυξη. Καλλιεργείται και ως αναρριχώμενη αλλά και ως έρπουσα με καλά αποτελέσματα. Αναπτύσσεται γρήγορα σε κλιματολογικές συνθήκες, μ.ο. θερμοκρασίας στο θερμοκήπιο κατά το στάδιο ανάπτυξης 23 – 26 °C (ελάχιστο 10 °C και μέγιστο 41 °C) και μ.ο. σχετικής υγρασίας 73 – 80% (ελάχιστο 37% και μέγιστο 99,9%).
Απόδοση. Η απόδοση της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε η παραγωγή της ήταν 1837,55 gr/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε σε αρκετά καλό επίπεδο και ήταν αρκετά μεγαλύτερη από αυτή του μάρτυρα (1733,02 gr/φυτό).
Αριθμός καρπών. Η παραγωγή της ποικιλίας αυτής και για όσο διάστημα μετρήθηκε ήταν περίπου 10 καρποί/ φυτό. Η τιμή κυμάνθηκε στο ίδιο επίπεδο με αυτή του μάρτυρα (10 καρποί/φυτό).
Ύπαρξη ή όχι σπερμάτων. Για την συγκεκριμένη ποικιλία είχαμε την ύπαρξη πολλών σπερμάτων στο εσωτερικό των καρπών.
Ύπαρξη ή όχι πικρής γεύσης στον καρπό. Το αίσθημα πικράδας δεν υπήρχε στους καρπούς της συγκεκριμένης ποικιλίας.
Στο χώρο του θερμοκηπίου και για όσο διάστημα διήρκησε η καλλιέργεια εμφανίστηκαν κάποιοι εχθροί και ασθένειες που προσβάλλουν την αγγουριά. Η συγκεκριμένη ποικιλία για όσον αφορά τους εχθρούς, εμφάνισε μέτρια αντοχή σε τετράνυχο (Tetranychus urticae) και ελάχιστη αντοχή σε θρίπα (Thrips tabaci). Όσο για τις ασθένειες εμφάνισε μέτρια αντοχή σε προσβολή από ωίδιο (Sphaerotheca fuliginea). Η συμπεριφορά της συγκεκριμένης ποικιλίας στην προσβολή από τετράνυχο ήταν καλύτερη από αυτή του μάρτυρα αλλά χειρότερη στην προσβολή από θρίπα.
Από τα παραπάνω συμπεραίνεται ότι η συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζει αρκετά μεγάλο ενδιαφέρον και αξίζει να προωθηθεί στους τοπικούς καλλιεργητές αλλά και να εγκατασταθεί στη συνείδηση των καταναλωτών για τις πολύ καλές γευστικές ιδιότητες που έχει. Επιλέχθηκε για μια δεύτερη αξιολόγηση σε διαφορετικές συνθήκες ανάπτυξης κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.
ΔΕΝΔΡΩΔΕΙΣ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΕΣ
Η περιγραφή των ποικιλιών αφορά τα συγκεκριμένα δένδρα, από όπου συλλέχθηκαν και αξιολογήθηκαν οι καρποί τους.
1. Μηλιά
1. Τετράκωμο Άρτας Ι
Διάφορα χαρακτηριστικά
Δέντρο ηλικίας άνω των 40 ετών. Ύψος κόμης 4 – 5 μέτρα και διάμετρος 5 μέτρα, με κυπελλοειδές σύστημα κλαδέματος. Περίοδος ανθοφορίας τέλος Απρίλη έως 10 Μαΐου. Ωρίμανση γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται στα 250 – 300 κιλά ανά δέντρο. Τα δένδρα της συγκεκριμένης ποικιλίας δέχονται όλες τις απαραίτητες καλλιεργητικές επεμβάσεις (κλάδεμα, λίπανση, φυτοπροστασία, αραίωμα) και γι’ αυτό το λόγο έχουν και πολύ καλή παραγωγή. Σε όλες τις επισκέψεις που έγιναν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο δεν παρατηρήθηκε κάποιος εχθρός ή ασθένεια σε υπολογίσιμο βαθμό.
Τα μήλα αυτά είναι γνωστά στους ντόπιους καταναλωτές ως «μήλα Τετρακώμου».
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός δεν είχε αποδεκτά καλή γεύση (2,06 ± 0,92), ούτε αποδεκτά καλό άρωμα (2,43 ± 0,73), είχε όμως οριακά αποδεκτά καλή υφή (3,14 ± 0,99), με αντίσταση στη διάτρηση 0,0466 ± 0,0090 kN και κόκκινο χρώμα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,16 ± 0,01).
- pH (3,92 ± 0,00).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (10,00 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (64,1).
2. Τετράκωμο Άρτας ΙΙ
Διάφορα χαρακτηριστικά
Δέντρο ηλικίας άνω των 40 ετών. Ύψος κόμης 4 μέτρα και διάμετρος 4 μέτρα, με κυπελλοειδές σύστημα κλαδέματος. Περίοδος ανθοφορίας τέλος Απρίλη έως 10 Μαΐου. Ωρίμανση γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Οι καρποί έχουν χρώμα πρασινοκοκκινωπό με έντονες κοκκινωπές ρίγες, μέτριο μέγεθος και λευκή σάρκα έντονα αρωματική. Τα χαρακτηριστικά είναι παρόμοια με την 1η μηλιά Τετρακώμου.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται στα 200 – 250 κιλά ανά δέντρο. Το συγκεκριμένο δένδρο βρίσκεται μεμονωμένο σε κήπο παραγωγού και δέχεται όλες τις απαιτούμενες καλλιεργητικές εργασίες (κλάδεμα, λίπανση, φυτοπροστασία, αραίωμα) γι’ αυτό το λόγο παρουσιάζει τόσο μεγάλη απόδοση. Σε όλες τις επισκέψεις που έγιναν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο δεν παρατηρήθηκε κάποιος εχθρός ή ασθένεια σε υπολογίσιμο βαθμό. Τα μήλα αυτά είναι γνωστά στους ντόπιους καταναλωτές ως «μήλα Τετρακώμου».
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε πάρα πολύ καλή γεύση (4,04 ± 0,36), αποδεκτά καλό άρωμα (3,66 ± 0,21), αποδεκτά καλή υφή (3,90 ± 0,39), με αντίσταση στη διάτρηση 0,0431 ± 0,0078 kN και κόκκινο χρώμα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,12 ± 0,00).
- pH (3,74 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (11,05 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (92,1).
3. Κωστακιοί Άρτας (Θανασέικα)
Διάφορα χαρακτηριστικά
Δέντρο ηλικίας άνω των 50 ετών, μεγάλης ανάπτυξης χωρίς κλάδεμα (ακανόνιστη μορφή κόμης). Ύψος κόμης 4 – 5 μέτρα και διάμετρος 5 μέτρα. Περίοδος ανθοφορίας, έναρξη 18/4, πλήρης 25/4 και πέρας 5/5. Ωρίμανση αρχές Σεπτεμβρίου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Οι καρποί έχουν χρώμα κιτρινοπράσινο, μικρό έως μέτριο μέγεθος και σάρκα ελαφρώς κίτρινου χρώματος και έντονα αρωματική.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται περίπου στα 35 κιλά ανά δέντρο. Παρατηρήθηκαν αρκετές μικρές κηλίδες από Φουζικλάδιο (Venturia inaequalis) στα φύλλα και στους καρπούς, προσβολές από Τίγρη Tingis (Stephanitis) pyri στα φύλλα καθώς και Νάρκη της αχλαδιάς Leucoptera scitella. Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε αποδεκτά καλή γεύση (3,46 ± 0,42), αποδεκτά καλό άρωμα (3,71 ± 0,81), αποδεκτά καλή υφή (3,84 ± 1,01), με αντίσταση στη διάτρηση 0,0565 ± 0,0089 kN και χρώμα κίτρινο με στίγματα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,12 ± 0,00).
- pH (3,85 ± 0,02).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (15,00 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (125,1).
4. Κιρκιζάτες Άρτας Ι (Κτήμα Μανώλα)
Διάφορα χαρακτηριστικά
Δέντρο ηλικίας άνω των 50 ετών, πολύ μεγάλης ανάπτυξης με κυπελλοειδές σύστημα κλαδέματος. Ύψος κόμης 6 μέτρα και διάμετρος 4 - 5 μέτρα. Περίοδος ανθοφορίας, έναρξη 17/4, πλήρης 25/4 και πέρας 6/5.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ο καρπός είναι μεσαίου μεγέθους και έχει χρώμα κόκκινο.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Εξαιτίας των πολύ άσχημων για την ανθοφορία καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη τα άνθη δεν γονιμοποιήθηκαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την εξαιρετικά μειωμένη παραγωγή η οποία εκτιμάται στα 2 κιλά.
Από πλευράς φυτοϋγειονομικού ελέγχου το δέντρο παρουσίασε μεγάλη ευαισθησία στην Καρπόκαψα (Cydia pomonella). Στα φύλλα δεν παρατηρήθηκαν προσβολές από Φουζικλάδιο (Venturia inaequalis) . Στους καρπούς δεν ήταν δυνατό να γίνει οργανοληπτικός και χημικός έλεγχος γιατί τα δείγματα καταστράφηκαν λόγο έντονης προσβολής από καρπόκαψα.
5. Κιρκιζάτες Άρτας ΙΙ (Κτήμα Μανώλα)
Διάφορα χαρακτηριστικά
Δέντρο ηλικίας άνω των 50 ετών, μικρής ανάπτυξης χωρίς κλάδεμα. Ύψος κόμης 3 μέτρα και διάμετρος 4 μέτρα. Περίοδος ανθοφορίας, έναρξη 17/4, πλήρης 25/4 και πέρας 6/5.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Σύμφωνα με πληροφορίες του ιδιοκτήτη ο καρπός είναι μεσαίου μεγέθους και έχει χρώμα κόκκινο.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Εξαιτίας των πολύ άσχημων για την ανθοφορία καιρικών συνθηκών που επικράτησαν την άνοιξη τα άνθη δεν γονιμοποιήθηκαν και αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την πλήρη ακαρπία. Σε όλες τις επισκέψεις που έγιναν καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο δεν παρατηρήθηκε κάποιος εχθρός ή ασθένεια σε υπολογίσιμο βαθμό. Ο οργανοληπτικός και χημικός έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε λόγο πλήρους ακαρπίας.
2. Κερασιά
1. Ελεούσα Άρτας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για πληθυσμό αποτελούμενο από 5 δέντρα ηλικίας άνω των 50 ετών, πολύ μεγάλης ανάπτυξης, χωρίς κλάδεμα. Το ύψος της κόμης τους φτάνει τα 15 μέτρα και η διάμετρός τους τα 7 - 8 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας τους έχει έναρξη 5/4, πλήρη άνθηση 17/4 και πέρας άνθησης 25/4. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα μέσα Μαΐου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Μεσαίο μέγεθος, χρώμα σκούρο κόκκινο, χρώμα σάρκας σκούρο κόκκινο, σχήμα μάλλον καρδιόσχημο.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Κατά την ανθοφορία είχαμε καιρικές συνθήκες ακατάλληλες για το σχηματισμό και την ανάπτυξη των ανθέων (έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας) γεγονός που προκάλεσε πολύ μικρή παραγωγή καρπών. Υπολογίζεται η παραγωγή στα 8 - 10 κιλά ανά δέντρο. Παρατηρήθηκαν προσβολές από Κορύνεο (Coryneum beijerinckii) και Τίγρη Tingis (Stephanitis) pyri στα φύλλα και Μονίλια (Monilinia laxa) στους καρπούς.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε αποδεκτά καλή γεύση (3,60 ± 0,42), μη αποδεκτά καλή υφή (1,80 ± 0,57), με αντίσταση στη διάτρηση 0,0053 ± 0,0011 kN.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,18 ± 4,65).
- pH (4,13 ± 0,00).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (16,00 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (90,1).
- Συνολικό φαινολικό περιεχόμενο (TPC) (155,81 ± 26,11)
Ο έλεγχος που έγινε προκειμένου να γίνει ο προσδιορισμός και η ημι-ποσοτικοποίηση των πτητικών ενώσεων των κερασιών έδειξε ότι η κερασιά «Ελεούσα» είχε σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις ενώσεις Hexanal (2,891 μg/kg) και 2-hexenal (3,889 μg/kg) (νότες του πράσινου φύλλου) όπως επίσης και την 2-hexen-1-o1 (4,889 μg/kg) (πράσινες νότες και οσμή φρέσκου πράσινου των φρούτων και των λαχανικών), σε σχέση με το μάρτυρα ο οποίος είχε Hexanal (1,366 μg/kg), 2-hexenal (2,151 μg/kg) και 2-hexen-1-o1 (0,910 μg/kg). Οι παραπάνω ενώσεις αποτελούν τις κυρίαρχες πτητικές ενώσεις του αρώματος των κερασιών.
2. Βουργαρέλι Άρτας (Πετροκέρασα)
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας άνω των 50 ετών, μεγάλης ανάπτυξης, χωρίς κλάδεμα. Το ύψος της κόμης τους φτάνει τα 7 - 8 μέτρα και η διάμετρός τους τα 7 - 8 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη 10/4, πλήρη άνθηση 20/4 και πέρας άνθησης 30/4. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα τέλη Μαΐου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Μεσαίο μέγεθος, χρώμα λευκοκίτρινο με ροδοκόκκινο χρωματισμό, χρώμα σάρκας λευκοκίτρινο, σχήμα καρδιόσχημο.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Κατά την ανθοφορία είχαμε καιρικές συνθήκες ακατάλληλες για το σχηματισμό και την ανάπτυξη των ανθέων (έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας με συνδυασμό χαλαζόπτωσης) γεγονός που προκάλεσε σχεδόν πλήρη ακαρπία. Παρατηρήθηκαν έντονες προσβολές από Κορύνεο (Coryneum beijerinckii) στα φύλλα. Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε αποδεκτά καλή γεύση (3,70 ± 0,45), αποδεκτά καλό άρωμα και συγκεκριμένα είναι αρωματικά (3,90 ± 0,22), αποδεκτά καλή υφή (3,30 ± 0,84), με αντίσταση στη διάτρηση 0,0089 ± 0,0020 kN.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,27 ± 4,6).
- pH (3,77 ± 0,02).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (14,25 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (52,5).
- Συνολικό φαινολικό περιεχόμενο (TPC) (164,59 ± 12,58)
Ο έλεγχος που έγινε προκειμένου να γίνει ο προσδιορισμός και η ημι-ποσοτικοποίηση των πτητικών ενώσεων των κερασιών έδειξε ότι η κερασιά «Βουργαρέλι» είχε σε αρκετά καλό βαθμό τις ενώσεις Hexanal (2,052 μg/kg) και 2-hexenal (2,931 μg/kg) (νότες του πράσινου φύλλου) όπως επίσης και την 2-hexen-1-o1 (1,536 μg/kg) (πράσινες νότες και οσμή φρέσκου πράσινου των φρούτων και των λαχανικών), σε σχέση με το μάρτυρα ο οποίος είχε Hexanal (1,366 μg/kg), 2-hexenal (2,151 μg/kg) και 2-hexen-1-o1 (0,910 μg/kg). Οι παραπάνω ενώσεις αποτελούν τις κυρίαρχες πτητικές ενώσεις του αρώματος των κερασιών.
3. Τετράκωμο Άρτας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας άνω των 50 ετών, μεγάλης ανάπτυξης, χωρίς κλάδεμα. Το ύψος της κόμης τους φτάνει τα 10 μέτρα και η διάμετρός τους τα 6 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη 20/4, πλήρη άνθηση 30/4 και πέρας άνθησης 5/5. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα τέλη Μαΐου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Μεσαίο μέγεθος, χρώμα κόκκινο, χρώμα σάρκας κόκκινο, σχήμα σφαιρικό έως καρδιόσχημο.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Κατά την ανθοφορία είχαμε καιρικές συνθήκες ακατάλληλες για το σχηματισμό και την ανάπτυξη των ανθέων (έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας με συνδυασμό χαλαζόπτωσης) γεγονός που προκάλεσε σχεδόν πλήρη ακαρπία.
Παρατηρήθηκαν έντονες προσβολές από Κορύνεο (Coryneum beijerinckii) στα φύλλα. Ο οργανοληπτικός έλεγχος και η μέτρηση των μηχανικών ιδιοτήτων των καρπών δεν κατέστη δυνατός λόγω υπερωρίμανσης και προσβολής από έντομα. Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,31 ± 4,61).
- pH (3,94 ± 0,02).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (14,00 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (45,6).
- Συνολικό φαινολικό περιεχόμενο (TPC) (145,02 ± 20,93)
Ο έλεγχος που έγινε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου να γίνει ο προσδιορισμός και η ημι-ποσοτικοποίηση των πτητικών ενώσεων των κερασιών έδειξε ότι η κερασιά «Τετράκωμο» είχε σε αρκετά μικρότερο βαθμό τις ενώσεις Hexanal (1,816 μg/kg) και 2-hexenal (2,568 μg/kg) (νότες του πράσινου φύλλου) όπως επίσης και την 2-hexen-1-o1 (1,560 μg/kg) (πράσινες νότες και οσμή φρέσκου πράσινου των φρούτων και των λαχανικών), σε σχέση με το μάρτυρα ο οποίος είχε Hexanal (1,983 μg/kg), 2-hexenal (7,837 μg/kg) και 2-hexen-1-o1 (4,415 μg/kg). Οι παραπάνω ενώσεις αποτελούν τις κυρίαρχες πτητικές ενώσεις του αρώματος των κερασιών.
4. Κιρκιζάτες Άρτας (Κτήμα Μανώλα Ι)
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας άνω των 50 ετών, πολύ μεγάλης ανάπτυξης, χωρίς κλάδεμα. Το ύψος της κόμης τους φτάνει τα 10 - 12 μέτρα και η διάμετρός τους τα 6 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη 5/4, πλήρη άνθηση 17/4 και πέρας άνθησης 25/4. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα μέσα Μαΐου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Μεσαίο μέγεθος, χρώμα σκούρο κόκκινο, χρώμα σάρκας κόκκινο, σχήμα μάλλον καρδιόσχημο.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Κατά την ανθοφορία είχαμε καιρικές συνθήκες ακατάλληλες για το σχηματισμό και την ανάπτυξη των ανθέων (έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας) γεγονός που προκάλεσε σχεδόν πλήρη ακαρπία. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αδυναμία υπολογισμού της παραγωγής υπό φυσιολογικές συνθήκες. Από τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, παρατηρήθηκαν προσβολές από Κορύνεο (Coryneum beijerinckii) στα φύλλα. Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε αποδεκτά καλή γεύση (4,60 ± 0,42), αποδεκτά καλή υφή (3,20 ± 0,27), με αντίσταση στη διάτρηση 0,0071 ± 0,0011 kN.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,22 ± 4,62).
- pH (4,27 ± 0,00).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (15,50 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (71,2).
- Συνολικό φαινολικό περιεχόμενο (TPC) (181,78 ± 23,56)
Ο έλεγχος που έγινε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, προκειμένου να γίνει ο προσδιορισμός και η ημι-ποσοτικοποίηση των πτητικών ενώσεων των κερασιών έδειξε ότι η κερασιά «Κιρκιζάτες κτήμα Μανώλα Ι» είχε σε αρκετά μεγάλο βαθμό τις ενώσεις Hexanal (2,185 μg/kg) και 2-hexenal (3,104 μg/kg) (νότες του πράσινου φύλλου) όπως επίσης και την 2-hexen-1-o1 (5,195 μg/kg) (πράσινες νότες και οσμή φρέσκου πράσινου των φρούτων και των λαχανικών), σε σχέση με το μάρτυρα ο οποίος είχε Hexanal (1,366 μg/kg), 2-hexenal (2,151 μg/kg) και 2-hexen-1-o1 (0,910 μg/kg). Οι παραπάνω ενώσεις αποτελούν τις κυρίαρχες πτητικές ενώσεις του αρώματος των κερασιών.
5. Κιρκιζάτες Άρτας (Κτήμα Μανώλα ΙΙ)
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας άνω των 50 ετών, μεγάλης ανάπτυξης, χωρίς κλάδεμα. Το ύψος της κόμης τους φτάνει τα 5 - 6 μέτρα και η διάμετρός τους τα 6 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη 29/3, πλήρη άνθηση 7/4 και πέρας άνθησης 20/4. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στις αρχές με μέσα Μαΐου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Μεσαίο μέγεθος, χρώμα σκούρο κόκκινο, χρώμα σάρκας κόκκινο, σχήμα μάλλον καρδιόσχημο (οι πληροφορίες αυτές προέρχονται από μαρτυρίες του ιδιοκτήτη).
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Κατά την ανθοφορία είχαμε καιρικές συνθήκες ακατάλληλες για το σχηματισμό και την ανάπτυξη των ανθέων (έντονες βροχοπτώσεις μεγάλης διάρκειας) γεγονός που προκάλεσε την πλήρη ακαρπία του δένδρου. Αυτό είχε σαν συνέπεια την αδυναμία υπολογισμού της παραγωγής υπό φυσιολογικές συνθήκες. Από τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε, παρατηρήθηκαν προσβολές από Κορύνεο (Coryneum beijerinckii) στα φύλλα.
3. Αχλαδιά
1. (Μυρωδιάρικα) Ριζοβούνι Πρέβεζας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 50 – 60 ετών, μέτριας ανάπτυξης, χωρίς κλάδεμα. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 3 μέτρα και η διάμετρός του τα 4 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη γύρω στα τέλη Μαρτίου και τελειώνει γύρω στις αρχές Απριλίου. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα τέλη Ιουνίου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Μικρόκαρπη ποικιλία (4 Χ 5,5 εκ.), με χαρακτηριστικό άρωμα. Χρώμα καρπού πρασινοκίτρινο κατά την ωρίμανση και σχήμα κωδωνοειδές.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στα 40 έως 50 κιλά ανά δέντρο. Παρατηρήθηκαν λίγες κηλίδες στα φύλλα που οφείλονται σε Septoria (Septoria pyricola) και ελάχιστες μικρές κηλίδες που οφείλονται σε Σκωρίαση (Gymnosporangium fuscum). Σχετικά όμως καθαρό δέντρο από εχθρούς και ασθένειες. Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε αποδεκτά καλή γεύση (3,90 ± 0,22), αποδεκτά καλό άρωμα και συγκεκριμένα είναι αρωματικά (3,90 ± 0,22), αποδεκτά καλή υφή (3,90 ± 0,22), με αντίσταση στη διάτρηση 0,0276 ± 0,0127 kN και έντονο πράσινο χρώμα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,23 ± 0,01).
- pH (4,06 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (12,00 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (53,0).
Παρατηρήσεις ομάδας κριτών. Αρωματικά.
2. (Μπίστλια) Ριζοβούνι Πρέβεζας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 60 ετών περίπου, μέτριας ανάπτυξης, χωρίς κλάδεμα. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 3 μέτρα και η διάμετρός του τα 4 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη γύρω στις αρχές Μαρτίου και τελειώνει γύρω στα τέλη Μαρτίου. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα τέλη Ιουνίου έως αρχές Αυγούστου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Είναι μικρόκαρπη ποικιλία (4 Χ 5,5 εκ.). Το χρώμα καρπού είναι ωχροκίτρινο με αποχρώσεις κόκκινου στην αρχή και κατά την ωρίμανση αρχίζει να μαυρίζει εσωτερικά. Το σχήμα του καρπού είναι κωδωνοειδές.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στα 40 έως 50 κιλά ανά δέντρο. Από τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, παρατηρήθηκαν λίγες κηλίδες στα φύλλα που οφείλονταν σε Septoria (Septoria pyricola). Σχετικά όμως καθαρό δέντρο από εχθρούς και ασθένειες.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός δεν είχε αποδεκτά καλή γεύση και συγκεκριμένα η τιμή για τη γεύση ήταν πολύ κάτω του ορίου αποδοχής (1,50 ± 1,00), παρόμοια ήταν τα αποτελέσματα, όσον αφορά την οσμή (1,60 ± 1,34), επίσης η τιμή για την υφή ήταν αρκετά κάτω του ορίου αποδοχής (2,70 ± 1,20), με αντίσταση στη διάτρηση 0,0252 ± 0,0054 kN και πράσινο χρώμα με καφέ στίγματα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,19 ± 0,02).
- pH (4,08 ± 0,00).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (12,00 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (61,7).
Παρατηρήσεις ομάδας κριτών. Άνοστα, γεύση φαρμάκου, σκληρά.
3.4.3. (Αυγουστιάτικα) Ριζοβούνι Πρέβεζας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 50 ετών περίπου, μέτριας ανάπτυξης, χωρίς κλάδεμα. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 4 – 5 μέτρα και η διάμετρός του τα 6 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη γύρω στις αρχές Μαρτίου και τελειώνει γύρω στα τέλη Μαρτίου. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται μέσα στον Αύγουστο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Μικρόκαρπη ποικιλία (4 Χ 5,5 εκ.), Ο καρπός κατά την ωρίμανση αρχίζει να μαυρίζει εσωτερικά.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στα 30 έως 40 κιλά ανά δέντρο. Από τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε, παρατηρήθηκαν λίγες κηλίδες στα φύλλα που οφείλονται σε Septoria (Septoria pyricola). Μικρή προσβολή από Σκωρίαση (Gymnosporangium fuscum). Στον καρπό παρατηρήθηκαν κηλίδες από Φουζικλάδιο (Venturia inaequalis).
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε μη αποδεκτά καλή γεύση (2,26 ± 1,21), μη αποδεκτά καλό άρωμα και συγκεκριμένα (1,56 ± 1,50), μη αποδεκτά καλή υφή (2,70 ± 1,48), με αντίσταση στη διάτρηση 0,0219 ± 0,0104 kN και πράσινο χρώμα με πολλά στίγματα. Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,16 ± 0,01).
- pH (4,23 ± 0,00).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (12,00 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (72,8).
Παρατηρήσεις ομάδας κριτών. Καφέ-μπεζ στίγματα στην επιφάνεια, νότα βανίλιας, στυφά και με σκληρή επιδερμίδα.
4. (Κουμπλόρα) Ριζοβούνι Πρέβεζας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 80 ετών περίπου, μέτριας ανάπτυξης, χωρίς κλάδεμα. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 4 μέτρα και η διάμετρός του τα 4 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη γύρω στις αρχές Απριλίου και τελειώνει γύρω στα τέλη Απριλίου. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα τέλη Αυγούστου έως αρχές Σεπτεμβρίου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεγαλόκαρπη (6 Χ 7,5 εκ.). Ο καρπός έχει χρώμα κίτρινο.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στα 30 κιλά ανά δέντρο. Παρατηρήθηκαν λίγες κηλίδες στα φύλλα που οφείλονται σε Septoria (Septoria pyricola). Μικρή προσβολή από Σκωρίαση (Gymnosporangium fuscum). Στον καρπό παρατηρήθηκαν κηλίδες από Φουζικλάδιο (Venturia inaequalis) . Από εχθρούς είχαμε προσβολή από αφίδες (Aphis pomi).
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε αποδεκτά καλή γεύση (3,40 ± 0,42), αποδεκτά καλό άρωμα και συγκεκριμένα (3,30 ± 0,27), αποδεκτά καλή υφή (3,60 ± 0,55), με αντίσταση στη διάτρηση 0,0141 ± 0,0033 kN και λαδοπράσινο, θολό χρώμα. Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,17 ± 0,01).
- pH (4,34 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (15,00 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (88,5).
Παρατηρήσεις ομάδας κριτών. Οσμή γρασιδιού, ελαφρώς στυφά και σκληρά.
5. (Γαλλικά) Ριζοβούνι Πρέβεζας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 80 ετών περίπου, μέτριας ανάπτυξης, χωρίς κλάδεμα. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 4 μέτρα και η διάμετρός του τα 3 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη γύρω στις αρχές Απριλίου και τελειώνει γύρω στα τέλη Απριλίου. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα τέλη Αυγούστου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεγαλόκαρπη (6 Χ 7,5 εκ.), με χρώμα καρπού πράσινο με περιοχές ανοιχτότερου πράσινου κατά την ωρίμανση και σχήμα ελαφρά κωδωνοειδές.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στα 20 κιλά ανά δέντρο. Οι καρποί σχίζονται και έχουν κηλιδώσεις από Septoria (Septoria pyricola). Ελάχιστη προσβολή από Σκωρίαση (Gymnosporangium fuscum).
6. (Νάδες) Ριζοβούνι Πρέβεζας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 90 – 100 ετών περίπου, μεγάλης ανάπτυξης, χωρίς κλάδεμα. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 9 – 10 μέτρα και η διάμετρός του τα 3 – 4 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη γύρω στις αρχές Απριλίου και τελειώνει γύρω στα τέλη Απριλίου. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα τέλη Αυγούστου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεγαλόκαρπη (7 Χ 10 εκ.), με χρώμα καρπού πράσινο και σχήμα έντονα κωδωνοειδές.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στα 40 κιλά ανά δέντρο. Οι καρποί κατά την ωρίμανση αρχίζουν να μαυρίζουν εσωτερικά και έχουν γλυκιά γεύση. Οι καρποί σχίζονταν κατά την ωρίμανση και έφεραν πάνω τους λίγες κηλιδώσεις από Septoria (Septoria pyricola). Το φύλλωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου διατηρούνταν σχετικά καθαρό από προσβολές.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε μη αποδεκτά καλή γεύση (1,50 ± 1,12), μη αποδεκτά καλό άρωμα και συγκεκριμένα (1,56 ± 1,50), αποδεκτά καλή υφή (3,10 ± 1,82), με αντίσταση στη διάτρηση 0,0188 ± 0,0059 kN και κιτρινοπράσινο, χρώμα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,30 ± 0,00).
- pH (3,84 ± 0,02).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (15,00 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (50,1).
Παρατηρήσεις ομάδας κριτών. Άνοστα, στυφά, με γεύση φαρμάκου και σκληρά.
7. (Γουρουνίτσες) Ριζοβούνι Πρέβεζας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 40 ετών περίπου, μέτριας ανάπτυξης, χωρίς αγκάθια. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 5 μέτρα και η διάμετρός του τα 8 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη γύρω στις αρχές Απριλίου και τελειώνει γύρω στα τέλη Απριλίου. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα μέσα Αυγούστου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μικρόκαρπη (3,5 Χ 4 εκ.), πράσινο χρώμα κατά την ωρίμανση και κυκλικό σχήμα (μοιάζουν με τα γκόρτσα).
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στα 30 κιλά ανά δέντρο. Τα φύλλα δεν παρουσίασαν προσβολή από Septoria (Septoria pyricola), ενώ φάνηκε να έχουν προσβληθεί σε κάποιο μικρό βαθμό από Σκωρίαση (Gymnosporangium fuscum). Το φύλλωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου έδειχνε σχετικά καθαρό από προσβολές.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε μη αποδεκτά καλή γεύση (0,70 ± 1,10), μη αποδεκτά καλό άρωμα και συγκεκριμένα (0,80 ± 1,04), μη αποδεκτά καλή υφή (2,50 ± 1,37), με αντίσταση στη διάτρηση 0,0174 ± 0,0030 kN και πράσινο με καφέ στίγματα χρώμα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,56 ± 0,01).
- pH (3,52 ± 0,00).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (15,80 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (28,1).
Παρατηρήσεις ομάδας κριτών. Άκρως στυφά και ξινά.
8. (Καμπάνες) Πηγάδια Ιωαννίνων
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 5 ετών περίπου (εμβολιασμένο με μόσχευμα από δέντρο μεγάλης ηλικίας), μικρής ανάπτυξης, χωρίς αγκάθια. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 3 – 4 μέτρα και η διάμετρός του τα 3 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη γύρω στα γύρω στις αρχές Απριλίου και τελειώνει γύρω στα τέλη Απριλίου. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω μέσα Σεπτεμβρίου και τελειώνει γύρω στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεγαλόκαρπη με χρώμα καρπού πράσινου στην αρχή και πρασινοκόκκινου κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στα 5 κιλά ανά δέντρο. Πολύ ανθεκτική ποικιλία σε εχθρούς και ασθένειες. Οι καρποί κόβονται μέσα στον Οκτώβριο και ωριμάζουν μέχρι τέλος Δεκεμβρίου οπότε και καταναλώνονται.
Δυστυχώς δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί οργανοληπτικός έλεγχος επειδή οι καρποί ήταν σάπιοι εσωτερικά. Παρόλα αυτά μετρήθηκε η αντίσταση στη διάτρηση 0,0251 ± 0,0079 kN και παρατηρήθηκε το χρώμα που ήταν έντονο πράσινο.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,19 ± 0,01).
- pH (4,21 ± 0,00).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (17,00 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (90,7).
9. (Τζουμερκιώτικα-Αυγουστέλια) Πηγάδια Ιωαννίνων
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 60 ετών περίπου, όρθιας ανάπτυξης, χωρίς αγκάθια. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 8 μέτρα και η διάμετρός του τα 6 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη γύρω στα γύρω στις αρχές Απριλίου και τελειώνει γύρω στα τέλη Απριλίου. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα μέσα Αυγούστου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Οι καρποί έχουν σχήμα μικρής καμπάνας, χρώμα κίτρινο και είναι πολύ ζουμεροί.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στα 30 έως 40 κιλά ανά δέντρο. Έπειτα από φυτοϋγειονομικό έλεγχο που έγινε στα φύλλα παρατηρήθηκαν λίγες κηλίδες που οφείλονταν σε Σκωρίαση (Gymnosporangium fuscum). Επίσης στο φύλλωμα και στους καρπούς υπήρξε, σε μικρό όμως βαθμό, προσβολή από Φουζικλάδιο (Venturia inaequalis).
10. Πηγάδια Ιωαννίνων ΙΙΙ
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 5 ετών περίπου. Ένας βραχίονας μόνο είναι σε καλή κατάσταση. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη γύρω στα γύρω στις αρχές Απριλίου και τελειώνει γύρω στα τέλη Απριλίου. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα μέσα Αυγούστου. Η ποικιλία είναι χαρακτηριστική της περιοχής και το συγκεκριμένο δέντρο είναι εμβολιασμένο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μικρόκαρπη με σχήμα καρπών στρογγυλό και χρώμα κιτρινοκόκκινο.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στα 5 κιλά ανά δέντρο. Παρατηρήθηκαν λίγες κηλίδες στα φύλλα που οφείλονται σε Septoria (Septoria pyricola) και ελάχιστες μικρές κηλίδες που οφείλονται σε Σκωρίαση (Gymnosporangium fuscum). Στο φύλλωμα υπήρξε, σε μικρό όμως βαθμό, προσβολή από Φουζικλάδιο (Venturia inaequalis).
11. (Βαλτσιορίτικα-Μολυβάδες) Πηγάδια Ιωαννίνων
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 20 ετών περίπου, χωρίς κλάδεμα με ακανόνιστη μορφή κόμης και ύψος που φτάνει στα 5 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη γύρω στα γύρω στις αρχές Απριλίου και τελειώνει γύρω στα τέλη Απριλίου. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα μέσα με τέλη Αυγούστου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Μεσαίου μεγέθους καρποί που έχουν σχήμα στρογγυλό και χρώμα κίτρινο.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμάνθηκε γύρω στα 15 έως 20 κιλά ανά δέντρο. Στα φύλλα παρατηρήθηκαν λίγες κηλίδες που οφείλονταν σε Σκωρίαση (Gymnosporangium fuscum). Επίσης στο φύλλωμα και στους καρπούς υπήρξε, σε μικρό όμως βαθμό, προσβολή από Φουζικλάδιο (Venturia inaequalis). Ο καρπός κατά την ωρίμανση αρχίζει να μαυρίζει εσωτερικά.
12. Κωστακιοί Άρτας (κτήμα Γούντζας)
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για 3 δένδρα ηλικίας 70 – 80 ετών περίπου, αρκετά μεγάλης ανάπτυξης, χωρίς κλάδεμα με κυπελλοειδής μορφή. Το ύψος της κόμης τους φτάνει τα 5 – 6 μέτρα και διάμετρο κόμης 4 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας του έχει έναρξη γύρω στα γύρω στις αρχές Απριλίου και τελειώνει γύρω στα τέλη Απριλίου. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα μέσα με τέλη Ιουνίου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Οι καρποί μοιάζουν με αυτούς της ποικιλίας «Κρυστάλλι» σχήμα κωδωνοειδές.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 120 κιλά ανά δέντρο σύμφωνα με τις μαρτυρίες του ιδιοκτήτη. Η έντονη προσβολή όμως από Καρπόκαψα ήταν η αιτία να μην συγκομισθούν υγιείς καρποί για περαιτέρω αξιολόγηση.
Ποικιλία ανθεκτική στο Φουζικλάδιο της μηλιάς (Venturia inaequalis). Οι καρποί είναι πολύ ευαίσθητοι στην Καρπόκαψα (Carpocapsa pomonella) . Στα φύλλα είχαμε προσβολή από Septoria (Septoria pyricola) και από Τίγρη Tingis (Stephanitis) pyri .
4. Συκιά
1. (Ρόδα) Ριζοβούνι Πρέβεζας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 20 ετών περίπου, μέτριας ανάπτυξης. Εφαρμόστηκε κοπή της κορυφής για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της πλάγιας βλάστησης. Το ύψος της κόμης τους φτάνει τα 5 μέτρα και διάμετρο κόμης 4 μέτρα. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στις αρχές Αυγούστου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεσαίου μεγέθους, με τις διαστάσεις καρπού να κυμαίνονται στα 5 Χ 6 εκ. περίπου και το σχήμα να είναι σφαιρικό προς αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι λεπτός, το χρώμα του είναι λαδοπράσινο και κατά την ωρίμανση και καταλαμβάνει όλη την έκταση του καρπού. Η σάρκα είναι κόκκινη και εξαιρετικά γλυκιά.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή του κυμάνθηκε γύρω στα 50 κιλά ανά δέντρο. Η απόδοση θεωρείται σχεδόν ικανοποιητική και σε συνδυασμό με τα πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά που παρουσιάζει κάνουν ενδιαφέρουσα μια περαιτέρω, πιο εξειδικευμένη αξιολόγηση του συγκεκριμένου δένδρου. Ο καρπός είναι κατάλληλος για νωπή κατανάλωση.
2. (Λιβανά) Ριζοβούνι Πρέβεζας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 20 ετών περίπου, μέτριας ανάπτυξης. Εφαρμόστηκε κοπή της κορυφής για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της πλάγιας βλάστησης. Το ύψος της κόμης τους φτάνει τα 5 μέτρα και διάμετρο κόμης 3,5 μέτρα. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στις αρχές Αυγούστου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μικρόκαρπη με τις διαστάσεις καρπού να κυμαίνονται στα 4 Χ 5 εκ. περίπου και το σχήμα να είναι σφαιρικό. Ο φλοιός είναι μέτριος σε πάχος, το χρώμα του είναι μωβ και καταλαμβάνει όλη την έκταση του καρπού εκτός από την περιοχή γύρω από τον ποδίσκο που είναι πράσινη. Η σάρκα είναι κεχριμπαρί και γλυκιά.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή του δέντρου κυμάνθηκε γύρω στα 20 κιλά ανά δέντρο. Φαίνεται ότι είναι χαμηλής απόδοσης δένδρο αλλά έχει πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά όπως γεύση και οσμή. Ο καρπός είναι κατάλληλος για νωπή και ξηρή κατανάλωση.
3. (Τσοπελίσια) Ριζοβούνι Πρέβεζας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 40 ετών περίπου, μέτριας ανάπτυξης. Εφαρμόστηκε κοπή της κορυφής για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της πλάγιας βλάστησης. Το ύψος της κόμης τους φτάνει τα 5 μέτρα και διάμετρο κόμης 5 μέτρα. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στις αρχές Αυγούστου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μικρόκαρπη με τις διαστάσεις καρπού να κυμαίνονται στα 4 Χ 5 εκ. περίπου και το σχήμα να είναι αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι παχύς, το χρώμα του είναι ανοιχτό πράσινο και κατά την ωρίμανση και καταλαμβάνει όλη την έκταση του καρπού. Η σάρκα είναι σκουροκόκκινη και αρκετά γλυκιά.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή του δέντρου κυμάνθηκε γύρω στα 30 κιλά ανά δέντρο. Σαν παραγωγή θεωρείται αρκετά χαμηλή. Είναι μια ποικιλία που ο καρπός της μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ξήρανση.
4. Πηγάδια Ιωαννίνων
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 40 ετών περίπου, μέτριας ανάπτυξης. Εφαρμόστηκε κοπή της κορυφής για να διευκολυνθεί η ανάπτυξη της πλάγιας βλάστησης. Το ύψος της κόμης τους φτάνει τα 6 μέτρα και διάμετρο κόμης 8 – 10 μέτρα. Η περίοδος ωρίμανσης υπολογίζεται γύρω στα μέσα Σεπτεμβρίου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεγαλόκαρπη με τις διαστάσεις καρπού να κυμαίνονται στα 6 Χ 6 εκ. περίπου και το σχήμα να είναι σφαιρικό προς αχλαδόμορφο. Ο φλοιός είναι μέτριος σε πάχος, το χρώμα του είναι ανοιχτό πράσινο και καταλαμβάνει όλη την έκταση του καρπού. Η σάρκα είναι κεχριμπαρί έως κόκκινη και γλυκιά.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή του δέντρου κυμάνθηκε γύρω στα 60 κιλά ανά δέντρο. Θεωρείται ικανοποιητική σαν απόδοση δένδρου συκιάς και αν συνυπολογίσουμε τα αρκετά καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του καρπού οδηγούμαστε σε ένα αρκετά ενδιαφέρων πληθυσμό που θα μπορούσε να αξιολογηθεί σε μεγαλύτερο βάθος και εύρος χρόνου. Ο καρπός είναι κατάλληλος για νωπή κατανάλωση.
5. Ροδιά
1. (Γλυκιά) Ριζοβούνι Πρέβεζας Ι
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δέντρο ηλικίας 90 ετών περίπου. Το ύψος της κόμης υπολογίζεται γύρω στα 3 μέτρα και διάμετρος 5 μέτρα. Κάθε χρόνο γίνεται ένα κλάδεμα αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά. Η περίοδος ανθοφορίας ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και η ωρίμανση τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεσαίου μεγέθους με διαστάσεις καρπών να κυμαίνονται περίπου στα 6,5 Χ 7,5 εκ. Έχει λεπτό φλοιό με υποκίτρινο χρωματισμό. Τα καρπίδια της είναι μετρίου μεγέθους, κοκκινορόζ, σαρκώδη με γλυκιά γεύση.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 90 κιλά ανά δέντρο. Είναι πολύ παραγωγικό δένδρο σε σχέση με το μ.ο. απόδοσης/δένδρο ροδιάς στην Ελλάδα που είναι σύμφωνα με τον κ. Ταβουλάρη 60 – 70 kg.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε αποδεκτά καλή γεύση (3,95 ± 0,10), αποδεκτά καλή οσμή (3,38 ± 0,48) και εσωτερικά κόκκινο χρώμα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (4,16 ± 0,01).
- pH (3,40 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (17,00 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (4,1).
- Συνολικό φαινολικό περιεχόμενο (TPC) (5,79 ± 0,02).
2. (Ξινή) Ριζοβούνι Πρέβεζας ΙΙ
Διάφορα χαρακτηριστικά
Δέντρο ηλικίας 50 ετών περίπου. Ύψος κόμης 3 μέτρα και διάμετρος 3 μέτρα. Κάθε χρόνο γίνεται ένα κλάδεμα αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά. Η περίοδος ανθοφορίας ξεκινά μετά τα μέσα Μαΐου και η ωρίμανση τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεσαίου μεγέθους με διαστάσεις καρπών να κυμαίνονται περίπου στα 6 Χ 6,5 εκ. Έχει χονδρό φλοιό με υποκίτρινο χρωματισμό. Τα καρπίδια της είναι μικρού μεγέθους, ρόδινα, σαρκώδη με ξινή γεύση. Το χρώμα του καρπού είναι στην αρχή πρασινωπό και κατά την ωρίμανση γίνεται υποκίτρινο με ροδοκόκκινο χρωματισμό στην πλευρά που βλέπει στον ήλιο. Η επιφάνεια του καρπού φέρει αρκετά στίγματα και εσχαρώσεις.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή θεωρείται καλή και κυμαίνεται γύρω στα 60 - 70 κιλά ανά δέντρο. Οι καρποί έχουν ξινή γεύση και χρησιμοποιούνται σχεδόν αποκλειστικά στην παραγωγή χυμού.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε πάρα πολύ καλή γεύση (4,13 ± 0,63), αποδεκτά καλή οσμή (3,58 ± 0,65) και εσωτερικά ρόδινο χρώμα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (5,44 ± 0,01).
- pH (2,99 ± 0,02).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (17,00 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (3,1).
- Συνολικό φαινολικό περιεχόμενο (TPC) (7,21 ± 0,05).
3. Ρόκκα Άρτας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για πληθυσμό τοπικής ποικιλίας αποτελούμενο από 3 μικρής ανάπτυξης δέντρα ηλικίας 50 ετών περίπου. Το ύψος της κόμης τους φτάνει τα 2 μέτρα και η διάμετρος 1,5 μέτρα. Κάθε χρόνο γίνεται ένα κλάδεμα. Η περίοδος ανθοφορίας ξεκινά το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου και η ωρίμανση τέλος Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεσαίου μεγέθους με διαστάσεις καρπών να κυμαίνονται περίπου στα 6,5 Χ 7,5 εκ. Χρώμα καρπού κίτρινο στην αρχή της ωρίμανσης και κόκκινο προς το τέλος.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 3 κιλά ανά δέντρο. Αυτό οφείλεται στο έπειτα από ένα κλάδεμα ανανέωσης που υπέστησαν έχει απομείνει ένας κεντρικός βραχίονας σε κάθε μία. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να μην είναι δυνατή η συνολική απόδοση κάθε δένδρου.
Από τα αποτελέσματα του οργανοληπτικού ελέγχου που διενεργήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων βρέθηκε ότι ο καρπός είχε άριστη γεύση (4,20 ± 0,24), ομοίως καλή ήταν και η τιμή της οσμής (4,25 ± 0,29) και εσωτερικά είχε ρόδινο χρώμα.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (3,07 ± 0,02).
- pH (3,57 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (14,00 ± 0,00).
- Βαθμός ωρίμανσης (ΜΙ) (4,6).
- Συνολικό φαινολικό περιεχόμενο (TPC) (2,23 ± 0,02).
Από όλα τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι πρόκειται για έναν ενδιαφέρον πληθυσμό που πρέπει να αξιολογηθεί πιο διεξοδικά σε βάθος χρόνου σε διαφορετικά συστήματα καλλιέργειας.
6. Κυδωνιά
1. Κωστακιοί Άρτας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δέντρο ηλικίας άνω των 50 ετών. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 4 μέτρα και διάμετρός του τα 6 μέτρα. Κάθε χρόνο γίνεται ένα κλάδεμα αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά. Η περίοδος ανθοφορίας ξεκινά γύρω στα τέλη Μαρτίου και διαρκεί μέχρι τις 10 Απρίλη. Οι καρποί ωριμάζουν γύρω στα μέσα Οκτώβρη.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεσαίου μεγέθους με διαστάσεις καρπών να κυμαίνονται περίπου στα 8 Χ 10 εκ. και σχήμα αχλαδόμορφο. Ο φλοιός έχει χρώμα πρασινοκίτρινο. Η σάρκα είναι ελαφρά συνεκτική, ελαφρά υπόξινη, ωχροκίτρινη και αρωματική.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 80 κιλά ανά δέντρο. Θεωρείται πολύ καλή παραγωγή αν υπολογίσουμε ότι ο μ.ο. της απόδοσης/δένδρο κυδωνιάς για την Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Ταβουλάρη (Αθήνα 2012), γεωπόνο του Υπ.Α.Α.Τ. στο Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης, είναι 20 kg. Όσον αφορά της προσβολές από εχθρούς και ασθένειες, το φύλλωμα καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου έδειχνε σχετικά καθαρό από συμπτώματα.
2. Ριζοβούνι Πρέβεζας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες του ιδιοκτήτη, πρόκειται για δέντρο ηλικίας 90 ετών περίπου. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 4 μέτρα και η διάμετρός του τα 8 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας ξεκινά γύρω στα τέλη Μαρτίου και τελειώνει στις αρχές Απρίλη. Η ωρίμανση των καρπών γίνεται μέσα στον Οκτώβριο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεσαίου μεγέθους με διαστάσεις καρπών να κυμαίνονται περίπου στα 6,5 Χ 6 εκ. και σχήμα αχλαδόμορφο προς μηλόμορφο. Ο φλοιός έχει χρώμα πρασινοκίτρινο. Η σάρκα είναι συνεκτική, ελαφρά υπόξινη, ωχροκίτρινη και έντονα αρωματική.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 60 - 70 κιλά ανά δέντρο. Θεωρείται πολύ καλή παραγωγή αν υπολογίσουμε ότι ο μ.ο. της απόδοσης/δένδρο κυδωνιάς για την Ελλάδα σύμφωνα με τον κ. Ταβουλάρη (Αθήνα 2012), γεωπόνο του Υπ.Α.Α.Τ. στο Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης, είναι 20 kg. Σε όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου το φύλλωμα παρουσίασε μόνο συμπτώματα προσβολής από Septoria (Septoria pyricola).
Οργανοληπτικός έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε γιατί ήταν το μοναδικό δείγμα και έτσι ήταν αδύνατη η σύγκριση. Μετρήθηκε μόνο η αντίσταση στη διάτρηση: Load (kN) = 0,0391 ± 0,0050.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,67 ± 0,01).
- pH (3,52 ± 0,03).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (14,20 ± 0,00).
7. Βερικοκιά
1. Κωστακιοί Άρτας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δέντρο ηλικίας άνω των 60 ετών. Το ύψος κόμης του φτάνει τα 4 μέτρα και η διάμετρός του τα 4 μέτρα. Κάθε χρόνο γίνεται ένα κλάδεμα αφαιρώντας τα ξερά κλαδιά. Η περίοδος ανθοφορίας ξεκινά γύρω στις 15 Μαρτίου και διαρκεί έως το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη. Η ωρίμανση των καρπών γίνεται γύρω στα μέσα Ιουνίου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεσαίου μεγέθους με διαστάσεις καρπών να κυμαίνονται περίπου στα 5 Χ 3,5 εκ. και σχήμα ωοειδές. Ο φλοιός έχει χρώμα κίτρινο με επίχρωμα κόκκινο στις παρειές του καρπού. Η σάρκα είναι πορτοκαλί, μέτρια συνεκτική και έντονα γευστική.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 7 κιλά ανά δέντρο. Θεωρείται πολύ μικρή παραγωγή σύμφωνα με τον μ.ο. απόδοσης/δένδρο βερικοκιάς στην Ελλάδα του κ. Ταβουλάρη (Αθήνα 2012), γεωπόνου του Υπ.Α.Α.Τ. στο Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης, που είναι 20 – 50 kg. Όσον αφορά την αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες, έπειτα από φυτοϋγειονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα φύλλα και οι καρποί παρουσίασαν συμπτώματα προσβολής από Κορύνεο (Coryneum beijerinckii).
8. Κρανιά
1. Ριζοβούνι Πρέβεζας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δέντρο ηλικίας 80 ετών περίπου. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 8 μέτρα και η διάμετρός του 4 μέτρα. Η περίοδος ανθοφορίας είναι γύρω στα τέλη Απριλίου και η ωρίμανση γίνεται γύρω στα τέλη Ιουνίου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεσαίου μεγέθους με διαστάσεις καρπών να κυμαίνονται περίπου στα 1 Χ 0,5 εκ. και σχήμα ωοειδές. Ο φλοιός έχει χρώμα στην αρχή της ωρίμανσης πορτοκαλί και κατά τη διάρκεια της ωρίμανσης γίνεται κόκκινος. Η σάρκα είναι κίτρινη, συνεκτική, ελαφρά στυφή και έντονα γευστική.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 20 κιλά ανά δέντρο. Θεωρείται αρκετά ικανοποιητική παραγωγή αν υπολογίσουμε την κατάσταση του δένδρου (μεγάλη ηλικία, χωρίς καλλιεργητικές φροντίδες).
Από φυτοϋγειονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε ανά τακτά διαστήματα, σε όλη την διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου το φύλλωμα έδειχνε σχετικά καθαρό από συμπτώματα σε εχθρούς και ασθένειες. Επειδή θεωρείται σαν είδος ανθεκτική σε εχθρούς και ασθένειες, η κρανιά είναι ιδανική για βιολογική καλλιέργεια.
Οργανοληπτικός έλεγχος δεν πραγματοποιήθηκε γιατί ήταν το μοναδικό δείγμα και έτσι ήταν αδύνατη η σύγκριση, επίσης δεν ήταν εφικτό να μετρηθούν οι μηχανικές ιδιότητες λόγω της φύσης του δείγματος.
Ο χημικός έλεγχος που πραγματοποιήθηκε στο Χημικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων έδωσε τα εξής αποτελέσματα:
- Ογκομετρούμενη οξύτητα (ΤΑ) (0,66 ± 0,02).
- pH (3,39 ± 0,01).
- Συνολικά διαλυμένα στερεά (TSS) (14,20 ± 0,00).
- Συνολικό φαινολικό περιεχόμενο (TPC) (256,13 ± 52,29).
9. Καρυδιά
1. Λεπιανά Άρτας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας πάνω από 100 ετών σύμφωνα με μαρτυρία μιας υπερηλίκου ηλικίας 105 ετών. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 20 μέτρα και η διάμετρός του τα 20 μέτρα. Δεν έχει εφαρμοσθεί κλάδεμα ποτέ. Η περίοδος ανθοφορίας είναι μέσα στον Μάρτιο και η ωρίμανση μέσα στον Σεπτέμβριο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μικρού μεγέθους με διαστάσεις καρπών να κυμαίνονται περίπου στα 3,5 Χ 2,9 εκ. με πάχος ραφής στα 2,8 εκ. Το σχήμα είναι ωοειδές. Η ψίχα έχει χρώμα χρυσαφί.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 20 - 25 κιλά ανά δέντρο. Θεωρείται μικρή παραγωγή σύμφωνα με τον μ.ο. απόδοσης/δένδρο καρυδιάς στην Ελλάδα του κ. Ταβουλάρη (Αθήνα 2012), γεωπόνου του Υπ.Α.Α.Τ. στο Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης, που είναι 40 – 50 kg. Πιθανό η χαμηλή παραγωγή να οφείλεται στην κατάσταση του δένδρου (πολύ μεγάλης ηλικίας, χωρίς καλλιεργητικές φροντίδες).
Όσον αφορά την αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες, έπειτα από φυτοϋγειονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα φύλλα και οι καρποί παρουσίασαν συμπτώματα προσβολής από Ανθράκωση (Marssonina juglandis). Καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο δεν εμφανίστηκαν κάποια άλλα συμπτώματα σε φύλλα και καρπούς.
Παρατηρήσεις. Ο φλοιός είναι μέτρια σκληρός και σπάει σχετικά εύκολα. Η ψίχα αποχωρίζεται εύκολα από το περίβλημα. Ο καρπός είναι πολύ εύγευστος.
2. Βουργαρέλι Άρτας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δέντρο ηλικίας 80 ετών περίπου που προέκυψε σύμφωνα με μαρτυρία της ιδιοκτήτριας, από εκβλάστηση καρυδιού. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 10 μέτρα και η διάμετρός του τα 15 μέτρα. Δεν έχει εφαρμοσθεί κλάδεμα ποτέ. Η περίοδος ανθοφορίας είναι μέσα στον Μάρτιο και η ωρίμανση μέσα στον Σεπτέμβριο έως τα μέσα Οκτωβρίου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεσαίου μεγέθους με διαστάσεις καρπών να κυμαίνονται κατά μέσο όρο στα 4,17 Χ 3,31 εκ., με πάχος ραφής στα 3,28 εκ. Το σχήμα είναι ωοειδές. Η ψίχα έχει χρώμα ανοιχτό χρυσαφί.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 10 κιλά ανά δέντρο. Θεωρείται πολύ μικρή παραγωγή σύμφωνα με τον μ.ο. απόδοσης/δένδρο καρυδιάς στην Ελλάδα του κ. Ταβουλάρη (Αθήνα 2012), γεωπόνου του Υπ.Α.Α.Τ. στο Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης, που είναι 40 – 50 kg. Πιθανό η χαμηλή παραγωγή να οφείλεται στην κατάσταση του δένδρου (πολύ μεγάλης ηλικίας, χωρίς καλλιεργητικές φροντίδες).
Όσον αφορά την αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες, έπειτα από φυτοϋγειονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα φύλλα και οι καρποί παρουσίασαν συμπτώματα προσβολής από Ανθράκωση (Marssonina juglandis). Καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο δεν εμφανίστηκαν κάποια άλλα συμπτώματα σε φύλλα και καρπούς.
Παρατηρήσεις. Ο φλοιός είναι σκληρός και δεν σπάει εύκολα. Η ψίχα αποχωρίζεται πολύ εύκολα από το περίβλημα. Ο καρπός είναι πολύ εύγευστος.
Από τα παραπάνω διαπιστώνουμε ότι θα μπορούσε το συγκεκριμένο δένδρο να αξιολογηθεί περαιτέρω, σε μεγαλύτερο εύρος χρόνου, με τις κατάλληλες φροντίδες και με διαφορετικά συστήματα καλλιέργειας ώστε να αναδειχθούν οι σωστές αποδόσεις οι οποίες σε συνδυασμό με τα πολύ καλά οργανοληπτικά χαρακτηριστικά να αναδείξουν τις πραγματικές του δυνατότητες.
3. Ριζοβούνι Πρέβεζας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Δέντρο ηλικίας 80 ετών περίπου. Ύψος κόμης 9 - 10 μέτρα και διάμετρος 30 μέτρα. Χωρίς κλάδεμα. Η περίοδος ανθοφορίας ξεκινά γύρω στις 15 Μαρτίου μέχρι το πρώτο δεκαήμερο του Απρίλη και η ωρίμανση γύρω στις 15 Σεπτεμβρίου.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεσαίου μεγέθους με διαστάσεις καρπών να κυμαίνονται περίπου στα 4 Χ 3 εκ. με πάχος ραφής στα 3 εκ. Το σχήμα είναι ωοειδές. Η ψίχα έχει χρώμα χρυσαφί.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 20 κιλά ανά δέντρο. Θεωρείται πολύ μικρή παραγωγή σύμφωνα με τον μ.ο. απόδοσης/δένδρο καρυδιάς στην Ελλάδα του κ. Ταβουλάρη (Αθήνα 2012), γεωπόνου του Υπ.Α.Α.Τ. στο Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης, που είναι 40 – 50 kg. Πιθανό η χαμηλή παραγωγή να οφείλεται στην κατάσταση του δένδρου (πολύ μεγάλης ηλικίας, χωρίς καλλιεργητικές φροντίδες).
Όσον αφορά την αντοχή σε εχθρούς και ασθένειες, έπειτα από φυτοϋγειονομικό έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι τα φύλλα και οι καρποί παρουσίασαν συμπτώματα προσβολής από Ανθράκωση (Marssonina juglandis). Καθ’ όλη την καλλιεργητική περίοδο δεν εμφανίστηκαν κάποια άλλα συμπτώματα σε φύλλα και καρπούς.
Παρατηρήσεις. Ο φλοιός είναι μέτρια σκληρός και σπάει σχετικά εύκολα. Η ψίχα αποχωρίζεται εύκολα από το περίβλημα. Ο καρπός είναι εύγευστος.
10. Καστανιά
1. Μεσούντα Άρτας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για δένδρο ηλικίας 100 ετών περίπου. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 25 μέτρα και η διάμετρός του τα 20 μέτρα. Δεν έχει εφαρμοστεί κλάδεμα. Η περίοδος ανθοφορίας είναι μέσα στον Μάρτιο και η ωρίμανση μέσα στον Σεπτέμβριο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Πρόκειται για δένδρο με καρπό μεσαίου μεγέθους με διαστάσεις να κυμαίνονται περίπου στα 4,2 Χ 3,1 εκ.. Το σχήμα του καρπού είναι ελλειπτικό επίμηκες ή σφαιρικό. Το περικάρπιο είναι λεπτό με χνούδι και αποχωρίζεται εύκολα από την ψίχα. Η επιδερμίδα του σπέρματος εισχωρεί ελάχιστα στις λίγες, αβαθείς, πτυχές του σπέρματος. Κάθε εχινώδες περίβλημα περιέχει συνήθως από 1 – 3 καρπούς.
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 40 κιλά ανά δέντρο. Θεωρείται αρκετά καλή παραγωγή σύμφωνα με τον μ.ο. απόδοσης/δένδρο καστανιάς στην Ελλάδα του κ. Ταβουλάρη (Αθήνα 2012), γεωπόνου του Υπ.Α.Α.Τ. στο Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης, που είναι 20 – 50 kg. Οι καρποί είναι εξαιρετικά εύγευστοι, χωρίς ενδιάμεσους υμένες και με ξεχωριστή ευκολία στο καθάρισμα μετά το μαγείρεμα. Από συχνούς φυτοϋγειονομικούς ελέγχους που διενεργήθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου, το φύλλωμα έδειχνε σχετικά καθαρό από συμπτώματα σε εχθρούς και ασθένειες.
11. Μουσμουλιά
1. Κιρκιζάτες Άρτας
Διάφορα χαρακτηριστικά
Πρόκειται για μεμονωμένο δένδρο ηλικίας άνω των 50 ετών. Το ύψος της κόμης του φτάνει τα 7 μέτρα και διάμετρός του τα 5 μέτρα. Δεν έχει εφαρμοστεί κλάδεμα. Η ανθοφορία ξεκινά τον Νοέμβριο και τελειώνει τον Δεκέμβριο. Η ωρίμανση διαρκεί όλο τον Μάιο.
Μορφολογικά χαρακτηριστικά καρπού. Ποικιλία μεσαίου μεγέθους με τις διαστάσεις καρπών να κυμαίνονται περίπου στα 3 Χ 3 εκ. και πολύσπερμη (2 - 3 σπέρματα).
Πλεονεκτήματα και δυνατότητες
Η παραγωγή κυμαίνεται γύρω στα 40 κιλά ανά δέντρο. Θεωρείται πολύ καλή παραγωγή σύμφωνα με τον μ.ο. απόδοσης/δένδρο μουσμουλιάς στην Ελλάδα του κ. Ταβουλάρη (Αθήνα 2012), γεωπόνου του Υπ.Α.Α.Τ. στο Τμήμα Αγροτικής Στατιστικής της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης, που είναι 30 kg. Από τον φυτοϋγειονομικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε διαπιστώθηκε πως οι καρποί παρουσίασαν έντονα συμπτώματα προσβολής από Φουζικλάδιο (Venturia inaequalis).
Παρατηρήσεις. Οι καρποί παρουσίασαν πολύ μικρή διατηρησιμότητα μετά τη συγκομιδή. Μόλις 1 – 2 ημέρες.